Bronów

woj. dolnośląskie, pow. świdnicki, gm. Dobromierz

Przykład pałacu o formach stylowych zgodnych z jego historią budowlaną: późny renesans (układ wnętrz), późny barok (artykulacja elewacji), rokoko i klasycyzm (wystrój salonów), eklektyzm (szczyty, pilastry hermowe, klatka schodowa).

Historia

Barokowy pałac wzniesiony w latach 1660-1670 dla rodu von Matuschka, jako późnorenesansowy (2-traktowe wnętrze z sienią na osi i klatką schodową w narożu sieni); ok. 1870 r. przebudowany dla rodu von Mutius, ok. 1880 r. rozbudowany dla Ernsta von Mutius (przekształcenie elewacji w stylu neorenesansowym). Nieużytkowany od lat 60. XX w., obecnie ruina.

Opis

Pałac na rzucie prostokąta, 3-kondygnacyjny, pierwotnie kryty dachem czterospadowym (niezachowanym). W sieni sklepienia kolebkowe z lunetami. Elewacje z detalem historyzującym z przebudowy z ok. 1880. Boniowana, cokołowa kondygnacji przyziemia, powyżej artykulacja pilastrami, podwójnymi na narożach. Na fasadzie i elewacji ogrodowej pozostałości kolumnowych portali na centralnie umieszczonych ryzalitach pozornych. Wnętrze trzytraktowe z częściowo przesklepionym przyziemiem i centralną sienią z klatką schodową w narożu. Od zach. dwukondygnacyjna, 3-traktowa dobudówka ok. 1880 r. W zdewastowanym wnętrzu śladowo zachowane fragmenty historyzującego wystroju.

Otoczony parkiem krajobrazowym.

Oprac. Krzysztof Czartoryski, OT NID we Wrocławiu, 24.10.2014 r.