kościół filialny pw. Matki Boskiej Częstochowskiej - Zabytek.pl

kościół filialny pw. Matki Boskiej Częstochowskiej

1514 r. – budowa kościoła,

1772 r. – barokizacja kościoła,

1779 r. – wzniesienie zakrystii,

Wieś Bojanice znajduje się ok. 5 km na pd. od Świdnicy. Kościół w pn.-wsch. części wsi.

Pierwszy kościół wzmiankowano w 1370 r. Obecny późnogotycki wzniesiono w 1514 r. Był barokizowany w 1772 r. W 1799 r. dodano zakrystię od pn. przy prezbiterium. Remont przechodził w 1864 - 1865 r.

Świątynia salowa (prezbiterium szerokości nawy), zbudowana na rzucie prostokąta. Wewnątrz empora organowa. Nawa i prezbiterium kryte stropem drewnianym, polichromowanym w 1702 r., z motywami roślinnymi.

Kościół nakryty jest dachem dwuspadowym, pobitym blachą. Nad nawą znajduje się ośmioboczna sygnaturka z prześwitem.

Na późnobarokowo-klasycystyczne wyposażenie składa się m. in. drewniany polichromowanyt ołtarz główny, obraz wniebowstąpienia Pana Jezusa, dzwon z 1796 r.

Z kościołem sąsiaduje dawny cmentarz (obecnie nieużytkowany), otoczony oszkarpowanym kamiennym murem z bramką. W jednej ze szkarp wmurowany krzyż pokutny. Po wewnętrznej stronie muru szpaler lipowy, wiek drzew szacowany na ok. 240 lat.

Kościół zazwyczaj zamknięty, możliwość oglądania z zewnątrz bez ograniczeń, wewnątrz przed i po mszy św.

Oprac. Krzysztof Czartoryski, OT NID we Wrocławiu, 13.08.2015 r.