wieża nadszybowa szybu Józef - Zabytek.pl

wieża nadszybowa szybu Józef

kopalnia 1926 r. Boguszów-Gorce

Boguszów-Gorce, Władysława Stanisława Reymonta 1d

woj. dolnośląskie, pow. wałbrzyski, gm. Boguszów-Gorce

Zlokalizowana na wzniesieniu, ekspresjonistyczna wieża wyciągowa, sięgająca swą stylistyką do repertuaru form gotyckich.

Historia

Wieżę wyciągową wybudowano w 1926 r. W latach 30 XX w. przeprowadzono jej modernizację oraz wzniesiono maszynownię zewnętrzną. Szyb zlikwidowano w 1991 r.

Opis

Szyb usytuowany jest na wzniesieniu w dzielnicy Kuźnice Świdnickie i stanowi dominantę w otaczającym krajobrazie.

Szyb Józef Powstał jako wentylacyjny szyb wdechowy. Wentylował oddalone o 500 m na pd.-zach. pole nieistniejącego dziś szybu Barbara kopalniVictoria.

Pierwotna bryła budynku, obecnie zatarta późniejszymi przekształceniami, składała się z centralnie umieszczonej wieży wyrastającej z nadszybia i dwóch bocznych skrzydeł. Skrzydła boczne mieściły początkowo szatnię i elektryczną maszynę wyciągową typu Koepe. Po wzniesieniu na pocz. lat 30. XX w. wolnostojącej maszynowni (niezachowanej), w skrzydłach bocznych ulokowano elektryczne wentylatory odśrodkowe typu Rateau i kompresory. Zmiana lokalizacji maszyny wyciągowej pociągnęła za sobą konieczność dodania dwóch stalowych zastrzałów wspartych na nadszybiu. Szyb był jednoprzedziałowy, z urządzeniem wyciągowym z przeciwwagą. Konstrukcja nośna budynku szkieletowa żelbetowa, licowana cegłą.

Szyb wyłączono z eksploatacji w 1991 r., zasypano go a całą infrastrukturę techniczną zdemontowano. Po przejściu w ręce prywatne obiektowi nadano nową funkcję, mieści się w nim zakład obróbki metalu.

Wieża wyciągowa znajduje się w rękach prywatnych. Budynek szybu Józef po adaptacji mieści zakład produkcji precyzyjnych elementów metalowych „Maltex-Malczyszyn”. Możliwość oglądania wieży jedynie z zewnątrz.

Oprac. Krzysztof Czartoryski, OT NID we Wrocławiu, 27.07.2017 r.

Rodzaj: kopalnia