Bogurzyn

woj. mazowieckie, pow. mławski, gm. Wiśniewo

Grodzisko w Bogurzynie jest przykładem nizinnego grodziska pierścieniowatego, charakterystycznego dla archeologicznego krajobrazu północnego Mazowsza.

Stanowi ono wyraźną dominantę w stosunkowo mało przekształconym krajobrazie. Grodzisko wraz z odkrytą w trakcie badań powierzchniowych osadą przygrodową tworzy ponadto wczesnośredniowieczny kompleks osadniczy.

Usytuowanie i opis

Grodzisko o miejscowej nazwie „Okop” znajduje się ok. 3,5 km na zachód od centrum wsi Bogurzyn, tuż przy drodze gruntowej prowadzącej do Zawad. Położone jest na północno - zachodniej krawędzi niewielkiej wysoczyzny, wcinającej się w podmokłą dolinę Mławki. Osadę otwartą zlokalizowano po północnej i północno-wschodniej stronie grodziska.

Grodzisko ma w planie kształt owalu o wymiarach ok. 50 x 55 m. Wysokość wału liczona od strony zewnętrznej wynosi 3 m. Wymiary majdanu, czyli wewnętrznej, użytkowej części grodziska to ok. 30 x 35 m. Grzbietem wału w północno - zachodniej części stanowiska biegnie wał strzelecki długości ok. 45 m. Północny skraj wału został ścięty przez drogę. Grodzisko to obecnie porośnięty trawą nieużytek, teren osady użytkowany jest jako pola uprawne.

Grodzisko datowane jest na wiek XI.

Stan i wyniki badań

Grodzisko w Bogurzynie znane jest od lat 20-tych XX w. Przeprowadzono wówczas weryfikację obiektu. Inwentaryzację grodziska wykonano w roku 1957. Badania sondażowe pod kierownictwem Łucji Okulicz odbyły się w roku 1966. W roku 1984 grodzisko oraz sąsiadujące z nim stanowiska zostały zarejestrowane w trakcie badań powierzchniowych Archeologicznego Zdjęcia Polski.

W roku 1966 dwa wykopy sondażowe otwarto w przywałowej części majdanu. Odsłonięto w nich pozostałości zwartej zabudowy mieszkalnej biegnącej wzdłuż wału. Zabudowania uległy niszczeniu na skutek pożaru. Z zachowanego układu spalonych belek wywnioskowano, że domy mieszkalne o konstrukcji zrębowej wznoszone były że słabo okorowanych bierwion, zaś szpary między nimi wylepiano gliną. Podłogi z dranic ułożone były na poprzecznych legarach. Poniżej reliktów zabudowy natrafiono na pozostałości starszej warstwy kulturowej, czyli warstwy ziemnej powstałej w trakcie użytkowania terenu przed powstaniem grodu. Zapewne istniała w tym miejscu osada otwarta. W trakcie badań ustalono także, że środek majdanu był wolny od zabudowy.

opr. Agnieszka Oniszczuk, NID, 15-10-2014 r.