ratusz - Zabytek.pl

Błonie, Rynek 6

woj. mazowieckie, pow. warszawski zachodni, gm. Błonie - miasto

Przykład reprezentacyjnej architektury miejskiej pochodzącej z XIX wieku.Ratusz został zaprojektowany przez wybitnego architekta Henryka Marconiego, wzniesiony w stylu klasycystycznym, posiada wartość architektoniczną.

Historia

Pierwszy budynek ratusza w Błoniu był drewniany, usytuowany na środku rynku, brak jednak danych na temat daty jego budowy. Na początku XVIII w. przez miasto kilkakrotnie przeszły wojska szwedzkie, co doprowadziło do wielu zniszczeń, m.in. pożaru tego ratusza w 1727 roku. By podnieść miasto z ruin król Stanisław August nadał Błoniu przywilej wolności wyboru zwierzchności miejskiej. Władze wprowadziły nowe podatki zwiększające dochody kasy miejskiej. W 1776 r. podjęto decyzję o budowie nowej, murowanej siedziby władz, a na te potrzeby uruchomiono w Błoniu miejską cegielnię. Nie ma informacji na temat daty zniszczenia budynku. W kolejnych latach miasto wielokrotnie było niszczone. W 1795 r. Błonie zostało zajęte przez Prusy, w latach 1807-1815 należało do Księstwa Warszawskiego, a następnie Królestwa Polskiego. W latach 1842-1843 r. wybudowano kolejny ratusz, autorem projektu był wybitny architekt Henryk Marconi. Budynek ten spłonął wraz z archiwum miejskim w 1914 roku. Ratusz został odbudowany w latach międzywojennych, a po II wojnie światowej był kilkakrotnie remontowany. Ostatni remont elewacji miał miejsce w 2012 roku.

Opis

Ratusz usytuowany jest we wschodniej pierzei rynku, elewacją frontową skierowany na zachód. Zbudowany w stylu klasycystycznym, murowany z cegły, otynkowany, o boniowanych narożach. Budynek jest piętrowy, pięcioosiowy. Od frontu portyk oparty na czterech kolumnach toskańskich i odpowiadających im na ścianie pilastrach. Nad portykiem znajduje się taras z betonową balustradą. Wejście główne znajduje się w skrajnej prawej osi fasady, we wnęce zamkniętej łukiem. Po obu stronach budynku, w przedłużeniu fasady, bramy przejazdowe ujęte pilastrami toskańskimi, zwieńczone dwuspadowym dachem krytym dachówką. W elewacjach bocznych część otworów okiennych jest zamurowana (blendy). Dach ratusza czterospadowy, kryty dachówką. Na jego szczycie czworoboczna wieżyczka z zegarem, murowana, boniowana na rogach, zwieńczona ozdobnym gzymsem konsolkowym. Od frontu umieszczono w 1933 r. tablicę z popiersiem króla Jana III Sobieskiego wmurowany w 250 rocznicę odsieczy wiedeńskiej. Wewnątrz układ pomieszczeń trzytraktowy.

Z zewnątrz dostęp nieograniczony. Wejście do środka w godzinach pracy Ratusza, dostęp ograniczony ze względu na zajmowanie pomieszczeń przez urząd.

Oprac. Alicja Suchecka, NID OTW, 01.10.2014 r.

Rodzaj: ratusz