kamienica - Zabytek.pl

kamienica

kamienica XVIII w. Bielsko-Biała

Bielsko-Biała, Rynek 14

woj. śląskie, pow. Bielsko-Biała, gm. Bielsko-Biała

Zabudowa Starego Miasta, częściowo barokowa z zachowanymi cechami stylowymi i klasycystyczna, całkowicieprzebudowana z zatraceniem większości cech stylowych.

Historia

Początki miasta związane są z osadnictwem z XII w., kształtowaniem się osady targowej w XIII w., przy której wzniesiono drewniany kasztel, a następnie w XIV w. murowany zamek. Bielsko otrzymało prawa miejskie na przeł. XIII/XIV wieku. Miast objęło owalny teren w centralnej części wysokiego wzgórza, pośrodku którego wytyczono prostokątny rynek. Miasto otoczono murem w XV w., drugi obręb murów wzniesiono w XVI wieku. Pierwotnie drewniana zabudowa miasta i rynku po pożarach w połowie XVII wieku i w 1753 roku stopniowo zostałazastąpiona murowaną. Zabudowa rynku powstała w zasadniczej częściw XVII i XVIII wieku. Przebudowywana była po kolejnych klęskach żywiołowych - pożarach w 1808 i 1836 roku. Wówczas zamurowane zostały podcienia kamienic. Część kamienic w wyniku kolejnych remontów zatraciła cechy stylowe.

Opis

Dwie kamienice w pierzei pn., o cechach klasycyzmu, wzniesiono ok. 1810 roku. Po pożarze miasta w 1808 r, zostały gruntownie przebudowane. Trzykondygnacyjne, murowane z cegły, otynkowane, są kryte dachami dwuspadowymi o małym kącie nachylenia połaci. Kamienica nr 8 jest trójosiowa. Osie ujęto lizenami od 1 piętra do okapu. W poziomie parteru elewacja boniowana . Kamienica nr 14 pozbawiona detalu architektonicznego, zachowały się drzwi wejściowe, podrzeźbiane, ze ślusarką - kratą w formie geometrycznego ornamentu. Przeciwieństwem tych kamienic jest ta, przy ul. Orkana 2/Wzgórze 15. Późnobarokowa, murowana z kamienia i cegły, wzniesiona ok. 1780 roku. Dwukondygnacjowa, z wysokim dwuspadowym dachem, kalenicą zwrócona równolegle do ulicy Orkana. Elewacja pd. (od Orkana) trzyosiowa, symetryczna, z wejściem pośrodku. Elewacja wsch. czteroosiowa w poziomie 1 piętra, z wysokim dwukondygnacyjnym dwuosiowym szczytem o krawędziach uformowanych w spływy wolutowe. Podzielona pilastrami o ozdobnych, fantazyjnych kapitelach. Otwory okienne obramione i zwieńczone od góry gzymsem wklęsło-wypukłym. W poziomie parteru otwory w formie szerokich arkad, w obramieniach, odpowiadających 2 osiom elewacji 1 piętra. We wnętrzach zachowane sklepienia kolebkowe z gurtami aw piwnicy i na parterzebeczkowe, z dekoracją sztukatorską. Kamienica po remoncie, użytkowana przez bank.

Obiekty dostępne dla zwiedzających częściowo. Kamienice przy Rynku zamknięte, przygotowane do remontu; w kamienicy przy ul. Orkana - placówka bankowa, dostępna w godzinach otwarcia.

Oprac. Aleksandra Bednarska, OT NID w Katowicach, 01-12-2015 r.