kościół parafialny pw. św. Jana Chrzciciela - Zabytek.pl

kościół parafialny pw. św. Jana Chrzciciela

kościół 1912 r. Bielsk

Bielsk, Plac Wolności 20A

woj. mazowieckie, pow. płocki, gm. Bielsk

Kościół stanowi przykład architektury neogotyckiej początku XX w.na Mazowszu.Jest dziełem znanego i cenionego architekta Józefa Piusa Dziekońskiego.

Obiekt jest najwyższą świątynią diecezji płockiej, w związku z tym posiada duże walory krajobrazowe.

Historia

Pierwszy drewniany kościół parafialny pw. Św. Jana Chrzciciela w Bielsku istniał już prawdopodobnie w końcu XI wieku. Bielsko, jak do XVI w. nazywano tę miejscowość, było własnością klasztoru benedyktynów w Mogile. Od XIV w. Bielsko posiadało już prawa miejskie. Kolejny kościół został wzniesiony w XV w. Potem świątynia była kilkakrotnie niszczona, m.in. w wyniku pożarów i wojen szwedzkich. Od XVI w. Bielsk traci na znaczeniu i w XIX w. zabrano mu prawa miejskie. Jak zaznaczono w czasie lustracji biskupiej w 1856 roku, ówczesny kościół był w złym stanie. Dotrwał on jednak do początku XX w.

Obecna neogotycka świątynia została wzniesiony w latach 1909-1912 z inicjatywy ks. Józefa Michnikowskiego wg projektu Józefa Piusa Dziekońskiego. Obiekt konsekrował ówczesny pasterz diecezji płockiej, dziś błogosławiony abp Antoni Julian Nowowiejski. W czasie II wojny światowej, w latach 1941-5 kościół był użytkowany przez Niemców jako magazyn.

W 2012 r. uroczyście obchodzono stulecie konsekracji świątyni.

Kościół pw. Św. Jana Chrzciciela znajduje się w centrum wsi Bielsk, przy Placu Wolności.

Świątynia jest obiektem murowanym, wzniesionym z cegły i nietynkowanym. Kościół jest orientowany, trójnawowy, halowy, z transeptem i wydzielonym, trójbocznie zamkniętym prezbiterium. W fasadzie znajdują się dwie wieże, południowa jest nieco wyższa. Jak pisano w archiwalnej prasie, w zamyśle budowniczych wyższa z wież jest kopią wieży z kościoła Mariackiego w Krakowie, zaś niższa zwieńczona jest hełmem wzorowanym na tym z katedry poznańskiej. Przed wejściem, nad narteksem zwieńczonym ścianką i wimpergami znajdują się we wnękach kamienne figury Chrystusa, św. Piotra i św. Pawła. W ścianie za prezbiterium we wnęce usytuowana jest kamienna grupa Ukrzyżowania. Obydwie grupy rzeźbiarskie pochodzą z okresu budowy kościoła.

W wnętrzu nawy rozdzielone są filarami o gwiaździstym przekroju, na ośmiobocznych cokołach. Sklepienia są kryształowo-gwiaździste, a ściany naw bocznych rozczłonkowane filarami. Ostrołukowy jest tęcza oraz trzy arkady chóru muzycznego. Okna posiadają dekorację maswerkową.

Wyposażenie wnętrza jest współczesne jak np. zwracająca uwagę polichromia przedstawiająca historię chrześcijaństwa w Polsce (1984-5). Jednak większość sprzętów i naczyń liturgicznych w kościele pochodzi z XVII-XIX wieku. Na szczególną uwagę zasługuje barokowy relikwiarz św. Józefa Kalasantego z 2. połowy XVII stulecia. Ma on formę krzyża o ramionach zakończonych trójlistnie i jest ozdobiony kamieniami półszlachetnymi.

Kościół dostępny z zewnątrz, wewnątrz przed i po nabożeństwach.

oprac. Bartłomiej Modrzewski, NID OTW, 10-11-2015 r.