wieża wodna - Zabytek.pl

wieża wodna

architektura przemysłowa 1606 r. Biała

Biała, Wodna

woj. opolskie, pow. prudnicki, gm. Biała - miasto

Obiekty związane z dawnymi systemami wodociągowymi sprzed okresu industrializacji są dziś prawdziwą rzadkością.

Renesansowa wieża w Białej k. Prudnika należy do najstarszych wież wodociągowych w Polsce. Na Śląsku starsza jest jedynie wieża w Głogówku z 1567 roku. Po remoncie została udostępniona zwiedzającym

Historia

Wieża powstała w 1606 r. na potrzeby tutejszego zamku, który należał wówczas do hr. Jerzego Prószkowskiego. Woda dostarczana była za pomocą systemu drewnianych rur i innych urządzeń. Funkcjonowała aż do przejęcia dóbr przez gminę oraz założenia miejskich wodociągów w 1. poł. XIX wieku. W 2011 r. przeprowadzono prace renowacyjne długo nieużytkowanej i nieremontowanej wieży i zaadaptowano na cele turystyczne.

Opis

Murowana wieża wznosi się na wsch. od zamku, zbudowana na planie kwadratu. Utrzymana jest w stylu renesansu, trzykondygnacyjna, ze ślepym biforium na elewacji frontowej.

Wieża jest udostępniana zwiedzającym po wcześniejszym uzgodnieniu. Informacje: Gminne Centrum Kultury w Białej, ul. Prudnicka 35, tel./fax: +48 77 4387026, e-mail: info@gckbiala.pl.

Oprac. Joanna Szot, OT NID w Opolu, 2.01.2015 r.

Rodzaj: architektura przemysłowa