dom

budynek mieszkalny 1920 r. Babańce

Babańce, 20

woj. podlaskie, pow. sejneński, gm. Sejny

Dom charakteryzuje się konstrukcją, bryłą i rozplanowaniem typowym dla wiejskich domów Sejneńszczyzny.

Wyróżnia się bogatym zdobnictwem skupionym na ścianach: frontowej i bocznych.

Historia

Zbudowany ok. 1920 r. we wsi Białogóry (gm. Giby, pow. sejneński). Po II wojnie światowej przeniesiony na obecne miejsce we wsi Babańce. Poddawany tylko bieżącym remontom (zmiana pokrycia dachowego z wiórowego na blaszane, wymiana pieców kaflowych i stolarki okiennej), zachowany w oryginalnej formie.

Opis

Usytuowany po pd.-zach. stronie drogi Sejny - Smolany, frontem do drogi. Położony w zagrodzie założonej na planie czworoboku, składającej się z chlewa i spichrza. Przykład ludowego budownictwa drewnianego.

Wolno stojący, parterowy, szerokofrontowy, na rzucie prostokąta z gankiem od frontu i przybudówką (sienią) od podwórza, kryty dachem dwuspadowym. Drewniany, z bala węgłowanego na jaskółczy ogon, nieoszalowany. Podmurówka z kamieni polnych oblana betonem. Dach kryty blachą. Okna drewniane dwuskrzydłowe z nadślemieniem i jednoskrzydłowe PCV, powtarzające podziały okien drewnianych. Ściana frontowa symetryczna, pięcioosiowa. Na osi środkowej płycinowy, oszklony ganek kryty dwuspadowym daszkiem zwieńczonym wyciętą w desce figurą orła, ozdobiony w górnej partii ażurowymi detalami i listwą podokapową. Na pozostałych osiach otwory okienne dekorowane ażurowymi nadokiennikami i kostkowymi podokiennikami oraz wyposażone w malowane płycinowe okiennice. Węgły odeskowane w formie pilastrów. Ściany boczne dwuosiowe; na osiach otwory okienne z okiennicami płycinowymi, na ścianie pd.-wsch. dekorowane tak jak na frontowej. Szczyt pd.-wsch. ozdobnie szalowany, wyposażony w ażurowe wiatrownice, listwę podokapową i jętkową. Ściana tylna czteroosiowa, na osi drugiej od pn. przybudówka kryta dachem pulpitowym, na pozostałych osiach okna. Wnętrze symetryczne, dwutraktowe, czteroizbowe, na krótszej osi dwie sienie rozdzielone komorą.

Dostęp do obiektu ograniczony. Własność prywatna - obiekt dostępny z zewnątrz.

Oprac. Tomasz Rogala, OT NID w Białymstoku,16-11-2015 r.