cmentarz żydowski XVIII w. Rzemień

Rzemień, ul. Kolejowa

woj. podkarpackie, pow. mielecki, gm. Przecław - obszar wiejski

Obecność Żydów w Rzochowie została odnotowana w XVII wieku.Pierwszy Żyd, wzmankowany się w źródłach, mieszkał tam w 1631 roku.

Po potopie szwedzkim, który spowodował duże zniszczenia w tych okolicach, w Rzochowie mieszkało więcej Żydów niż w sąsiednim Mielcu. W 1676 r. odnotowano 20 rodzin płacących podatek, a w Mielcu – jedynie sześć.

Społeczność żydowska Mielca i Rzochowa tworzyła przykahałek podlegający kahałowi opatowskiemu. W XVIII w. liczba Żydów w Mielcu wzrastała, dlatego też gmina mielecka usamodzielniła się. W 1765 r. na jej terenie mieszkało 914 Żydów, w tym w samym mieście 585, a w Rzochowie – 94. Pod koniec XVIII w. w Rzochowie powstała drewniana synagoga.

Historia

Niestety, nie dysponujemy informacjami, kiedy w Rzochowie powstał cmentarz. Ulokowano go na wschód od miasteczka, na północ od ul. Kolejowej, na wzniesieniu. Oznaczony został na mapie Wojskowego Instytutu Geograficznego z 1938 roku. Wtedy właśnie, w związku z planami likwidacji cmentarza przy ul. Żeromskiego w Mielcu oraz zapełnieniem się starego cmentarza przy ul. Jadernych, mógł być brany pod uwagę jako nowy cmentarz dla gminy żydowskiej w Mielcu. Starsi mieszkańcy okolic wspominali, że Niemcy zniszczyli cmentarz w Rzochowie w czasie II wojny światowej.

Obecnie można do niego dotrzeć idąc ul. Kolejową. Znajduje się po prawej stronie drogi, na gęsto zalesionym wzniesieniu, ok. 200 m za skrętem w lewo w ul. Grzybową. Na jego terenie znajdują się trzy fragmenty nagrobków. Latem 2021 r. dostrzeżono ślady rozkopywania. Teren cmentarza, należący obecnie do wsi Rzemień w gminie Przecław, nie jest oznakowany ani pielęgnowany.

W 2022 roku cmentarz został oznaczony pamiątkową tablicą w ramach Programu „Oznakowanie cmentarzy żydowskich na terenie Rzeczpospolitej Polskiej”.