Granary, Karlino
Narodowy Instytut Dziedzictwa pl

Zdjęcie panoramiczne tej lokalizacji jest niedostępne.

photo

It is an example of a municipal industrial granary, built using the traditional post-and-beam construction technique, with a neo-Gothic (brick) architectural decorations. The preserved original architectural form of the building with original joinery makes it a dominant architectural feature in the panorama of the town.

History

The granary was built probably in the fourth quarter of the 19th century, as evidenced by the half-timbered and masonry structure of the walls, layout and cross-section of the wooden framework (with criss-crossing braces) and machine-made ceramic bricks. There is no information about the constructors or architects. The granary was part of a water mill complex and was originally a private property (Fischer, Reimann family). In 1926, the mill complex was bought by Kołobrzesko-Karlińskie Towarzystwo Skupu i Sprzedaży (Kołobrzeg - Karlino Association of Buying-In and Sales). After World War II, the granary was taken over by a State Agricultural Farm and was used as a grain warehouse until 1989. Currently, it is a private property and is not used; plans are to adapt the building for hotel purposes.

Description

The granary is located on the south side of the Old Town (in the vicinity of so-called “Wyspa Biskupia” (“Episcopal Island”)), on the south-eastern side of Szczecińska Street (main access road to the town), and directly on the north side of the Młynówka river flowing to the location of historical mills. The building offers a large space and features the original façade décor based on the “drawing” of a post-and-beam structure and a neo-Gothic end avant-corps. The granary was built on a rectangular floor plan and measures 47.5 m by 13 m; its front faces the north-west; it has two entrances. The building is four-storey with a usable attic, and is covered with a gable roof (with a wall dormer in the north-east roof surface). The walls of the ground floor are built of ceramic bricks and set on a stone plinth. The walls of the other storeys and the gable end are made up of a post-and-beam structure with brick infill of the quarters. The entire structure has not been plastered. The structural framework is characterised by a repetitive rhythm of the pillars, transoms and top plates, with criss-crossing braces in the corners and in the middle of the walls; carpenter’s marks are visible on the beams. All carpentry joints which were made using straight and diagonal groove joints and locks with clamping are pinned and secondarily reinforced with metal flat bars and anchors. The interior features the original warehouse character, wooden ceilings made of exposed beams, and two rows of longitudinal posts with cross beams. The roof rests upon a wooden purlin roof truss. The roof is covered with secondary asbestos coating. The façades feature the original rhythmic arrangement and décor accentuated by the layout and colours of the wooden framework and ceramic bricks with segmental and pointed-arch lintels. The gable-end façades are three-axial, and the façades of the long walls are nine-axial. In the middle of the front façade is a brick avant-corps flanked by octagonal turrets, divided by pointed-arch openings and topped with a pseudo-attic.

Private property. The structure can be viewed from the outside.

compiled by Waldemar Witek, Regional Branch of the National Heritage Board of Poland in Szczecin, 29-06-2015.

Bibliography

  • Witek W., Budownictwo ryglowe w mieście i gminie Karlino. [w:] W poszukiwaniu tożsamości historycznej Karlina. T. I: do 1945 roku, red. A. Chudziński, Karlino - Pruszcz Gdański 2010, s. 215-238.

General information

  • Type: utility building
  • Chronology: 4 ćw. XIX w.
  • Form of protection: register of monuments
  • Address: Szczecińska 17, Karlino
  • Location: Voivodeship zachodniopomorskie, district białogardzki, commune Karlino - miasto
  • Source: National Heritage Board of Poland

Licence:

report issue with this site

Geoportal Map

Google Map

See also in this area