Residential house (cottage), gatehouse no. 66, Gosław
Narodowy Instytut Dziedzictwa pl

Residential house (cottage), gatehouse no. 66

Gosław

photo

It is an example of an enclosed nineteenth-century farmstead with a large amount of arable land and half-timbered structures. The monument is one of the most characteristics buildings in the Szczecin Coastal Region; it is associated with agricultural activities and livestock farming in the post-enfranchisement period. The renovated and revalorised cottage and gatehouse feature an exposed frame of the half-timbered walls and preserved components of the original window and door joinery, and woodcarvings.

History

The cottage was built around the mid-19th century, partly modified in the 1910s (front wall), and underwent extensive renovation (revalorisation) in 1997 - 2000. The date of construction of the cottage has been established based on the architectural form with a half-hip roof, half-timbered structure of the walls, and the structure of the ceilings and roof truss. Renovations carried out in the late 20th century and early 21st century included, but not limited to, replacing part of the half-timbered structure, while preserving the historical sections and construction technique.

The gatehouse dates from the mid-19th century, underwent regular maintenance after 2000, including the reconstruction of the part destroyed in a fire.

Originally, the house (and the farm) belonged to the Tiegs family, who had a livestock farm covering about 30 hectares. After 1945, it was inhabited by two families; now private property — the house and agritourism.

Description

Farmstead no. 66 is located in the south-western part of the village, at a crossroads. Originally, it was an enclosed four-cornered farmstead (so-called Vierkanthof) with a cottage in the back section of the yard and utility building around the farmstead; an eastern livestock building has not been preserved to this day.

The house is a wide-front cottage, was built by local carpenters using the traditional post-and-beam construction technique, and features an accumulation of historical structures. The building was erected on a rectangular floor plan sized 21 x 12 m; its front faces the north (the yard). The interior can now be accessed via three entrances: two on a short axis and on in the western end wall. The structure has the shape of a lying cuboid and is covered with a tall half-hip roof. It has one storey (about 2.6 m high), basement underneath some of its sections, residential attic and loft. Originally, the walls featured a timber frame structure (half-timbering) with wattle-and-daub (clay) infill (now brick infill). The structural framework is made up of rhythmically spaced posts, embedded in the ground plates in the lower sections (on a stone foundation), fastened with top plates in the upper sections, and combined together with two levels of transoms; the quarters at the corners are stabilised by diagonal braces. The spaces between the transoms are plastered and whitewashed. The front wall was modified, plastered, and rusticated. The roof is made up of a rafter and collar structure with intermediate purlins and double queen-post supports; it was created using building materials refined by hand and features legible carpenter’s marks. The covering of the roof is made of ceramic beaver tail tiles forming a “lace” pattern. The beamed and clay ceilings are smoothly plastered and jut out from the face of the walls. The façades are characterised by varying axial partitions; the front façade is 8-axial and rhythmical. The façades of the half-timbered walls are accentuated by the “drawing” of a wooden structural framework (painted brick-red), contrasted with the plastered and whitewashed spaces between the transoms. The interior features a two-bay layout and a two-and-a-half-bay layout with two hallways (the main hallways on a short axis). The front suite of rooms has two rooms, while the back suite of rooms includes the other rooms, large kitchen and chamber. A half-timbered structure of the walls and ceiling beams is exposed in some rooms on the ground floor and the attic. The kitchen features the original tiled hearth, and the hallway the original decorative terrazzo floor.

The gatehouse is a barn with a double barn-floor and a gateway in the middle and four mows. The building was built on an elongated rectangular floor plan, measures about 39.5 m by 9.5 m, has one storey, no basement, and is covered with a hip roof with skylights. The walls feature a half-timbered structure: frame of the walls made of oak and Douglas-firs with wattle-and-daub (clay) and brick infill, exposed framework, and plastered spaces between the transoms. The roof rests on a wooden purlin roof truss, is covered with modern interlocking and beaver tail tiles. The façades feature the original layout and décor with a regular wooden lattice of the wooden structural framework. The walls are long, three-axial, and symmetrical.

Private property.

Viewing of the structure is only possible by arrangement with the owner. The farmstead (livestock building) is used as the seat of a regional chamber.

compiled by Waldemar Witek, Regional Branch of the National Heritage Board of Poland in Szczecin, 22-10-2014.

Bibliography

  • Witek W., Tradycyjne (ryglowe) budownictwo ludowe w gminie Trzebiatów. [w:] Trzebiatów - spotkania pomorskie 2006, pod. red. J. Kochanowskiej, Szczecin 2007, s. 142-151.

General information

  • Type: cottage
  • Chronology: poł. XIX w.
  • Form of protection: register of monuments
  • Address: Gosław 66
  • Location: Voivodeship zachodniopomorskie, district gryficki, commune Trzebiatów - obszar wiejski
  • Source: National Heritage Board of Poland

Licence:

report issue with this site

Geoportal Map

Google Map

See also in this area