kamienica - Zabytek.pl

kamienica

kamienica 1890 - 1891 Zielona Góra

Zielona Góra, Al. Niepodległości 7

woj. lubuskie, pow. Zielona Góra, gm. Zielona Góra

Przedmiotowy budynek, wybudowany został pod koniec XIX w., zlokalizowany jest w południowej pierzei al.

Niepodległości. Obiekt wolnostojący. Trzykondygnacyjny budynek, wysoko podpiwniczony z bogatym wystrojem architektonicznym. Obiekt nie uległ większym przekształceniom. Prezentowana zabudowa stanowi istotny element w układzie przestrzennym miasta Zielona Góra.

Historia

Proces kształtowania się poszczególnych stref i ulic przedmieść Zielonej Góry rozpoczął się już w XIV wieku. Rozrastające się miasto potrzebowało terenów pod zabudowę mieszkalną, handlową i rzemieślniczą. Obszar na którym znajduje się przedmiotowy budynek wykształcił się za murami obronnymi miasta dość późno, bo dopiero w XVII w. Przedmieście to zwane Dolnym widoczne jest już na mapie z 1784 r. Na planie tym ukazana jest już obecna al. Niepodległości, która była w tym czasie polną drogą przecinająca pola i miejskie ogrody. Dopiero gdy do Zielonej Góry dołączono linię kolejową co nastąpiło w 1871 r., ulicę poddano regulacji i wytyczono przy niej działki pod przyszłą zabudowę. Wzniesiona zabudowa ukształtowana została głównie pod koniec XIX w. i na początku XX w. Na temat przedmiotowego obiektu zachowało się część dokumentacji archiwalnej. Dzięki niej wiemy, że kamienicę wzniesiono w latach 1890 - 1891 dla ówczesnego właściciela działki, Paula Peschela. Projekt obiektu sporządził Carl Mühle. W 1945 r. obiekt stał się własnością samorządową. W okresie powojennym obiekt pełnił funkcje biurowe i mieszkalne. Na początku XXI w. przeprowadzono remont elewacji i wnętrz budynku. Dziś w kamienicy mieści się Samorządowe Kolegium Odwoławcze. Bryła obiektu zachowana w pierwotnym stanie bez znaczących przekształceń. Obiekt należy do reprezentacyjnych budowli miasta. Kamienica wzniesiona w konwencji eklektyzmu, łącząca ze sobą elementy neoklasycyzmu i neobaroku.

Opis

Kamienica usytuowana przy al. Niepodległości jest obiektem wolnostojącym. Kamienica zlokalizowana w północno - wschodniej części miasta, na obrzeżach starego miasta. Budynek wzniesiony na nie niewielkiej działce, otoczony jest od strony południowo - wschodniej wysoką zabudową. Kamienicę założono na rzucie zbliżonym do prostokąta. Do elewacji południowej przylega prostokątny ganek do którego prowadzą jednobiegunowe schody. Do elewacji północnej przylega parterowa weranda z tarasem na poziomie piętra z balustradą. Trzykondygnacyjny obiekt, częściowo nakryty płaskim, częściowo dwuspadowym dachem pokryty papą, podpiwniczony.

Ceglane elewacje budynku, tynkowane, posiadają detal architektoniczny w postaci gzymsów międzykondygnacyjnych i okapowych, naczółków okiennych, bonowania, fryzu oraz dekoracji szczytu. Zasadniczym elementem kompozycyjny elewacji są duże okna, zróżnicowane w rozmiarach i proporcjach, ujęte w szerokie opaski. W większości zachowała się pierwotna stolarka okienna i drzwiowa. Elementami oryginalnego wyposażenia podlegającymi ochronie konserwatorskiej obok stolarki okiennej i drzwiowej jest wystrój architektoniczny elewacji oraz układ funkcjonalny wnętrza na parterze.

Kamienica, to zabytek będący własnością samorządową. Obecnie w obiekcie istnieją lokale biurowe. Ze względu na to, że w budynku mieszczą się pomieszczenia administracyjne, obiekt nie jest szeroko udostępniany.

Oprac. Krzysztof Słowiński, OT NID w Zielonej Górze, 18.12.2014 r.