kamienica - Zabytek.pl

kamienica

kamienica pocz. XX w. Zielona Góra

Zielona Góra, Reja 8

woj. lubuskie, pow. Zielona Góra, gm. Zielona Góra

Trzykondygnacyjna kamienica z użytkowym poddaszem o zróżnicowanym stylu architektonicznym, wybudowana została w stylu secesyjnym na początku 1900 r.

w zwartej zabudowie wschodniej pierzei ul. Reja i stanowi istotny element w układzie przestrzennym Zielonej Góry.

Historia

Proces kształtowania się poszczególnych stref i ulic przedmieść Zielonej Góry rozpoczął się już w XIV wieku. Rozrastające się miasto potrzebowało terenów pod zabudowę mieszkalną, handlową i rzemieślniczą. Obszar, na którym znajduje się kamienica, wykształcił się za murami obronnymi miasta dość późno, bo dopiero w XIX wieku. Na planie Büttnera z 1864 r. dzisiejsza ul. Reja (niem. Klietesrasse) oznaczona jest jako ujeżdżalna i pastwiska. Był to podmokły obszar, ponieważ przepływał w tym miejscu strumień zasilający rzekę Złotą Łączę. Teren ten znajdował się również w pobliżu dawnej fosy, która w średniowieczu otaczała miasto. Część dzisiejszej ul. Reja zagospodarowana była pod ogrody mieszkańców domów położonych przy ul. Wandy, Jedności i Kasprowicza. Ulica Reja wytyczona została w 1901 r.,  a do 1904 r. zakończono jej budowę i układanie chodnika. Ulicę poddano regulacji i wytyczono przy niej działki pod przyszłą zabudowę. Wzniesiona zabudowa ukształtowana została głównie na początku XX wieku. Właścicielami budynków byli zamożni mieszkańcy miasta. Nowo powstałe obiekty to głównie dwu- lub trzykondygnacyjne kamienice wzniesione w konwencji historyzmu, a także secesyjne i modernistyczne.

Nie zachowała się żadna dokumentacja archiwalna na temat kamienicy przy ul. Reja 8. Nie znamy dokładnej daty powstania budynku, nazwiska projektanta ani wykonawcy. Budynek powstał prawdopodobnie na początku 1900 roku. Działania II wojny światowej nie przyczyniły się do jego większych zniszczeń. Po wojnie budynek przeszedł na własność samorządu i zasiedlony został lokatorami, nie zachowała się jednak dokumentacja dotycząca przebiegu późniejszych prac budowlanych i konserwatorskich. Obiekt nie uległ większym przekształceniom - niewielkie zmiany dotyczyły dyspozycji wnętrz mieszkań. Obecnie mieszczą się w nim lokale biurowe i mieszkaniowe. Budynek należy do reprezentacyjnych budowli miasta.

Opis

Kamienica usytuowana na ul. Reja 8 jest obiektem w zwartej zabudowie. Budynek zlokalizowany w centrum Zielonej Góry, na zachód od rynku starego miasta. Ulica Reja stanowi przedłużenie ul. Moniuszki w kierunku północnym, obejmuje krótki odcinek pomiędzy ul. Jedności a ul. Bohaterów Westerplatte i znajduje się w strefie ścisłej ochrony konserwatorskiej miasta.

Podpiwniczony, trzykondygnacyjny budynek z użytkowym poddaszem pokrytym dachem mansardowym, krytym dachówką, stoi na niewielkiej działce, fasadą zwrócony jest do ulicy. Został wzniesiony z cegły, na rzucie zbliżonym do prostokąta, jego ściany są obustronnie tynkowane.,Na zapleczu kamienicy znajduje się niewielkie podwórko z oficyną i budynkiem gospodarczym. W dachu kamienicy - lukarny. Parter boniowany, oddzielony od wyższych kondygnacji gzymsem. Brama przejazdowa prowadząca na podwórze obiektu zlokalizowana w skrajnej osi fasady, ze stolarką pochodzącą z okresu budowy. Okna parteru prostokątne, zamknięte łukiem odcinkowym, ujęte obramowaniami. Pozostałe kondygnacje przepruwają prostokątne otwory okienne, trójdzielne, z płycinami ornamentalnymi. Elewacja ściany szczytowej zryzalitowana, z centralnie umieszczonym wykuszem. Wykusz został wsparty na wspornikach, spięty w narożach lizenami. Ryzality zwieńczone falistymi szczytami z oknami. Na wyższych kondygnacjach umieszczono wewnętrzne balkony z balustradami, ozdobione motywami kwiatowymi. W części budynku zachowała się pierwotna stolarka okienna i drzwiowa, a sama jego bryła - w pierwotnym stanie i bez znaczących przekształceń. Wewnątrz zachowała się oryginalna drewniana klatka schodowa.

Kamienica, to zabytek będący własnością samorządową i prywatną. Ze względu na to, że w budynku mieszczą się lokale biurowe i mieszkalne, obiekt nie jest szeroko udostępniany.

oprac. Krzysztof Słowiński, OT NID w Zielonej Górze, 8.07.2014 r.