kościół pw. św. Barbary, ob. garnizonowy pw. Podwyższenia Krzyża - Zabytek.pl

kościół pw. św. Barbary, ob. garnizonowy pw. Podwyższenia Krzyża

kościół XIV w. Żary

Żary, Plac Kaczy Rynek 10

woj. lubuskie, pow. żarski, gm. Żary (gm. miejska)

Kościół pw.św.Barbary, ob.pw.Podwyższenia Krzyża Świętego w Żarach wzniesiony został w XIV w.

Obiekt to dawny kościół klasztorny franciszkanów położony w obrębie średniowiecznych obwarowań miasta, na południe od placu rynkowego. Kościół pozbawiony cech stylowych, stanowi istotny element w układzie przestrzennym miasta.

Historia

Kościół pierwotnie pw. św. Barbary wchodził w skład zespołu klasztornego franciszkanów. Zakon franciszkanów został sprowadzony do miasta w 1274 r. przez ówczesnego właściciela Żar, Albrechta Dziewina. Pierwotnie klasztor wraz z kościołem znajdował się na skraju starego miasta, dopiero po wzniesieniu murów obronnych znalazł się w jego średniowiecznych granicach. Zespół klasztorny zlokalizowany był w południowo-zachodnim sektorze miasta. Pierwotna świątynia wzniesiona w XIV w. była jednonawową lub dwunawową budowlą z przylegającą od strony wschodniej czworoboczną wieżą. W 1718 r. podczas pożaru kościół uległ zniszczeniu. Obecna bryła świątyni ukształtowana została podczas odbudowy po pożarze. Rozebrano wówczas większość ścian, pozostawiając jedynie ze starej budowli, mury ściany północnej i wieżę. Nowy kościół poszerzono w części południowej, a wnętrze nakryto czteroprzęsłowym sklepieniem krzyżowym. Podczas kolejnej przebudowy w 1928 r. wykuto nowe, duże okna, a wnętrze nakryto płaskim drewnianym stropem. Gruntownie przebudowany obiekt utracił cechy stylowe, a z wnętrza zabrano wyposażenie. Działania II wojny światowej nie przyczyniły się do większych zniszczeń. W 1945 r. w kościele utworzono parafię wojskową. Jeszcze w 1961 r. parafia występowała pod wezwaniem św. Barbary, by w późniejszym czasie zmienić ją na Podwyższenia Krzyża Świętego. W 1993 r. przeprowadzono remont elewacji kościoła. Skuto wówczas stare tynki i pokryto je nowymi, cementowo- wapiennymi. W 2009 r. wymieniono pokrycie dachowe świątyni, wykonano nowe opierzenia oraz zmontowano nowe rynny. W styczniu 2015 r. Ministerstwo Obrony Narodowej przekazał kościół garnizonowy pw. Podwyższenia Krzyża Świętego na rzecz Skarbu Państwa. Powiat żarski zarządzający tym majątkiem, za symboliczną kwotę, sprzedał go Kurii Zielonogórskiej- Gorzowskiej. Obiekt stracił tym samym funkcje kościoła garnizonowego, ale działalność duszpasterska dalej jest w nim prowadzona. Świątynia jest istotną częścią dziedzictwa kulturowego miasta.

Opis

Kościół pw. św. Barbary, ob. pw. Podwyższenia Krzyża Świętego w Żarach położony jest przy ul. Zaułek Klasztorny 33, w obszarze staromiejskim, na południowy zachód od placu rynkowego. Kościół zlokalizowany są na niedużej działce, którą otacza metalowe ogrodzenie na ceglanej podmurówce. Teren przed kościołem częściowo wyłożony jest kostką brukową oraz w części porośnięty krzewami i drzewami. Kościół to murowana z cegły, otynkowana, salowa, wzniesiona na rzucie prostokąta budowla. Do korpusu kościoła od strony wschodniej przylega prostokątna wieża, przechodząca w ośmioboczną w górnej kondygnacji. Bryłę świątyni przykrywa wysoki dach dwuspadowy. Wieżę wieńczy barokowy hełm z dwoma kopułami z latanią. Elewacje przepruwają, duże, wyposażone w stolarkę metalową, prostokątne, rozglifione, otwory okienne. Dwa wejścia do kościoła na elewacji zachodniej jedno zamknięte łukiem koszowym drugie prostokątne. W elewacji północnej i południowej prostokątny otwór drzwiowy. Stolarka drzwiowa współczesna, drewniana. Na elewacjach oszczędny detal architektoniczny w postaci m.in.: ryzalitów i gzymsów. Wnętrze świątyni nakrywa płaski drewniany strop, ozdobiony malowanym ornamentem geometryczno- roślinnym. Wnętrze jednoprzestrzenne z emporą organową w części zachodniej. W skład wyposażenia wchodzi prospekt organowy z kon. XVIII w.

Kościół jest własnością wyznaniową. W świątyni odbywają się regularnie msze święte. Obiekt jest szeroko udostępniany.

Oprac. Krzysztof Słowiński, OT NID w Zielonej Górze, 30.11.2017 r.