kościół parafialny pw. Wniebowzięcia Najświętszej Marii Panny - Zabytek.pl

kościół parafialny pw. Wniebowzięcia Najświętszej Marii Panny

Żary, 11 Listopada 30

woj. lubuskie, pow. żarski, gm. Żary (gm. miejska)

Kościół parafialny pw.Wniebowzięcia Najświętszej Marii Panny w Żarach wzniesiono w latach 1914 - 1917.

Neogotycka świątynia położona poza obrębem starego miasta, na południowy - wschód od placu rynkowego Bryła kościoła zachowana w pierwotnym stanie, obiekt stanowi istotny element w układzie przestrzennym miasta.

Historia

Staraniem katolickiego księdza Karola Ponsensa wybudowano w Żarach w latach 1914-1917 kościół pw. Wniebowzięcia Najświętszej Marii Panny. Była to pierwsza od czasów reformacji katolicka świątynia w mieście. Dzięki zaangażowaniu księdza Ponsensa oraz ofiarności korporacji i zrzeszeń miejskich zebrano środki finansowe, najpierw na wykupienie działki położonej na terenie dawnego folwarku, a następnie na wzniesienie na niej okazałego neogotyckiego kościoła. Projektantem budowli był berliński architekt Wolfgang Wagner. Dnia 8 września 1917 r. nastąpiła uroczysta konsekracja świątyni, którą przeprowadził biskup wrocławski, kardynał Adolf Bertram. Na posesji w pobliżu kościoła wzniesiono podobny stylowo dom parafialny. Działania II wojny światowej nie przyczyniły się do większych zniszczeń. Ksiądz Karol Ponsens, który od początku był proboszczem kościoła, nie wyjechał z miasta podczas ewakuacji niemieckiej ludności, tylko pozostał i prowadził parafię do czasu swojej śmierci w 1949 r. Miejscowa społeczność katolicka, w uznaniu zasług księdza Ponsensa postawiła mu grobowiec na terenie przykościelnym. W latach 60. XX w. przeprowadzono malowanie wnętrz kościoła oraz wyremontowano piec ogrzewający świątynię. W latach 70. XX w. pokryto blachą miedzianą dach wieży. W 1981 r. ponownie przeprowadzono malowanie wnętrz kościoła. W latach 1998-2000 wykonano remont dachu świątyni i przeprowadzono konserwację więźby dachowej kościoła i wieży kościelnej. W 2005 r. zabezpieczono i oczyszczono witraże. Neogotycka świątynia stanowi jedną z atrakcji turystycznych Żar.

Opis

Kościół parafialny pw. Wniebowzięcia Najświętszej Marii Panny w Żarach położony jest przy ul. 11 Listopada 30, poza obszarem staromiejskim. Kościół i pobliska plebania zlokalizowane są na kwadratowej działce, którą otacza oryginalne, kute ogrodzenie z secesyjnym motywem kwiatowym na ceglanej podmurówce i słupkach. Teren przed kościołem częściowo wyłożony jest kostką granitową i brukową oraz w części porośnięty ozdobną roślinnością. Neogotycki kościół to nieotynkowana, orientowana, murowana z cegły na kamiennej podmurówce, trójnawowa z transeptem budowla. Do korpusu kościoła od strony północno-zachodniej przylega czworoboczna wieża z kruchtą w przyziemiu. Bryłę świątyni przykrywa dach dwuspadowy i wielospadowy po stronie wschodniej. Wieżę wieńczy ostrosłupowy, hełm z zegarem. Elewacje przepruwają, ostrołukowe, ujęte w profilowane obramienia, różniące się wielkością i proporcjami, otwory okienne. Dwa wejścia do kościoła ozdabiają ostrołukowe portale z dekoracyjnymi mozaikami przedstawiającymi Matkę Boską. Na elewacjach zróżnicowany detal architektoniczny w postaci m.in.: blend, rozet, fryzów i gzymsów. Wnętrze trójnawowej świątyni nakryte jest sklepieniami ceramicznymi krzyżowymi i krzyżowo- żebrowymi. W świątyni zachowało się oryginalne wyposażenie i wystrój. W skład wyposażenia i wystroju kościoła wchodzi m. in.: drewniany tryptyk przedstawiający Wniebowzięcie  Najświętszej Marii Panny z 1917 r., dwa ołtarze boczne z przedstawieniem Piety i Św. Rodziny, chrzcielnica kamienna, ambona, zespół witraży wykonanych w warsztacie Heinricha Oidtmanna w Linnich koło Aachen w 1917 r., konfesjonały, ławki, 3 dzwony wykonane w 1916 r. i 1918 r., zegar wieżowy z 1916 r. oraz roślinno- kwiatowe malowidła ścian i sklepień.

Kościół jest własnością wyznaniową. W świątyni odbywają się regularnie msze święte. Obiekt jest szeroko udostępniany.

Oprac. Krzysztof Słowiński, OT NID w Zielonej Górze, 15.11.2017 r.