kościół parafialny pw. św.św. Piotra i Pawła - Zabytek.pl

kościół parafialny pw. św.św. Piotra i Pawła

kościół 1740 - 1760 Zagórów

Zagórów, Nowa 8

woj. wielkopolskie, pow. słupecki, gm. Zagórów - miasto

Kościół p.w.śś, Piotra i Pawła, wybudowany w latach 1740-60 w stylu barokowym, zachował niezmienioną formę barokową i oryginalny wystrój wnętrza z XVIII w.

oraz polichromie autorstwa ucznia Matejki Aleksandra Przewalskiego.

Historia

Pierwsza wzmianka o Zagórowie pochodzi z dokumentów XIII wiecznych. Parafia erygowana w XIV w., należała do cystersów w Lądzie. W 1407 r. Władysław Jagiełło wydał zgodę na lokację miasta. W 1870 r. władze rosyjskie pozbawiają Zagórów praw miejskich, które przywracają mu ponownie władze polskie po I wojnie światowej w 1919 r. Obecny kościół wybudowany został w latach 1740-60 z fundacji Mikołaja Łukomskiego, opata lądzkiego. Uległ spaleniu w 1790 r. a już w 1791 r. został odrestaurowany. Z poprzedniej świątyni, istniejącej od XIV w. pozostałością jest kaplica południowa, wybudowana w 1686 r. Kościół został odnowiony w 1851 r. m.in. dobudowane zostały szkarpy. Ostatnia gruntowna renowacja miała miejsce w XX w.

Opis

Kościół paraf. p.w. św. Piotra i Pawła w Zagórowie, usytuowany jest na nieregularnej parceli położonej na pd. - zach. od Rynku, u zbiegu ul. Kościelnej i Próżnej, na niewielkim wzniesieniu opadającym stromo od zachodu. Od strony północno-wschodniej znajduje się główne wejście z bramą. Kościół jest murowany, późnobarokowy, jednonawowy z prostokątnym prezbiterium, od zachodu czworoboczna, dwukondygnacyjna wieża zwieńczona stożkowym hełmem. Po bokach nawy znajdują się dwie kaplice tworzące pseudotransept, przy nich mniejsze kapliczki połączone przejściami. Przy prezbiterium od północy znajduje się zakrystia i skarbczyk. Nawa i prezbiterium przykryte są sklepieniami kolebkowymi na gurtach, kaplicę północną kryje półkopuła, kaplicę południową sklepienie kolebkowe z lunetami, w małych kapliczkach znajdują się kopułki na pendentywach. Kaplice otwarte są do nawy arkadami. Ściany rozczłonkowane pilastrami. W wnętrzu barokowe i rokokowe wyposażenie wnętrza, m.in. ołtarze, chór muzyczny i ambona, pochodzące głównie z XVIII w. W ołtarzu głównym z 1764 r. znajduje się słynący łaskami obraz Matki Boskiej z Dzieciątkiem z poł. XVII w., w srebrnej sukience z 1726 r., zasłaniany obrazem Świętej Rodziny z ok. 1830 r. Po bokach znajdują się rzeźby śś Piotra i Pawła Na uwagę zasługują polichromie z końca XIX w., namalowane przez Aleksandra Przewalskiego, malarza i rzeźbiarza - ucznia Jana Matejki. Teren kościoła i dawnego cmentarza przykościelnego otoczony jest murowano-metalowym ogrodzeniem, w którym od strony północno-wschodniej usytuowana jest brama, zbudowana w 1906 r. Brama jest murowana z cegły, otynkowana, z opierzeniem blachą. Jednokondygnacjowa, z nieco wyższą arkadą środkową zamkniętą półkoliście, wspartą na dwóch filarach ujętych lizenami. W łuku arkady ceglany fryz z wystających główek. Arkada zwieńczona falistym szczytem z trzema rzeźbami figuralnymi: środkową Chrystusa, bocznymi Piotra i Pawła. Figury postawione na profilowanych cokołach. Po bokach głównego przelotu dwa arkadowe przejścia wsparte na filarach ujętych lizenami, zwieńczone falistymi naczółkami z ustawionymi na nich wazami. Rzeźby z końca XVIII w (?). Na zachód od kościoła figura Matki Boskiej, późnobarokowa. W ogrodzeniu od strony południowej furtka prowadząca na teren plebanii zbudowanej w XIX w.

Zabytek dostępny. Porządek Mszy św.: niedziele: 7.00, 9.00, 11.15, 17.00 dni powszednie: 7.00 18.00, święta zniesione: 7.00, 11.00, 18.00.

oprac. Beata Marzęta, OT NID w Poznaniu, 17-11-2015 r.