Wschowa, Plac Zamkowy 3

woj. lubuskie, pow. wschowski, gm. Wschowa - miasto

Jeden z najcenniejszych przykładów renesansowego domu mieszkalnego w regionie.

Historia

Dom wzniesiony po pożarze miasta w 1598 r., na miejscu drewnianego lub szachulcowego, podobnie jak sąsiadujące kamienice nr 2 i 4. W pożarze z 1685 r. zniszczeniu uległy dach i wnętrza - odbudowę zakończono w 1689 roku. Późniejsze prace remontowe nie wpłynęły na zmianę układu wnętrz, wygląd bryły i wystrój fasady. Nie są znani właściciele budynku, na pewno jednak zaliczali się do patrycjatu miejskiego, na co wskazuje lokalizacja obiektu i bogaty wystrój fasady. W 1945 r. budynek został opuszczony i przez wiele lat pozostawał nieużytkowany. Gruntowny remont zakończono w 1967 r., w 1975 r. kamienicę zaadaptowano na cele muzealne. W 2012 r., w ramach rewitalizacji Starego Miasta, poddano renowacji elewacje kamienicy nr 3 i dwóch sąsiednich budynków. Obecnie w kamienicy mieści się siedziba Wydziału Promocji i Rozwoju Urzędu Miasta i Gminy Wschowa.

Opis

Dom wzniesiony na terenie staromiejskim, w granicach murów obronnych, po południowej stronie pl. Zamkowego, w zwartej zabudowie. Reprezentuje renesansowe budownictwo mieszkalne. Murowany z cegły, piętrowy, z użytkowym poddaszem, podpiwniczony, założony na rzucie wydłużonego prostokąta. Zwarta bryła nakryta dachem dwuspadowym o pokryciu z dachówki ceramicznej. Piwnice i parter przekryte sklepieniami krzyżowymi i kolebkowymi, pomieszczenia piętra i jedna sala na parterze ze stropem belkowym, barokowym. Układ wnętrza dwuipółtraktowy z szeroką sienią. Najbardziej reprezentacyjna jest elewacja frontowa, zwieńczona bogato dekorowanym szczytem - trójosiowa z otworem wejściowym na centralnej osi, zdobiona detalem architektonicznym w formie opasek okiennych z uszakami, gzymsów, płycin, pilastrów i spływów wolutowych flankujących dwupoziomową partię szczytu. Na wąskiej płycinie pod gzymsem wieńczącym inskrypcja HONETSE VIVERE NOMINEM LAEDERE UNICUIQUE SUUM TRIBUERE DISCE.

Dostęp do zabytku ograniczony.

Oprac. Marta Kłaczkowska, OT NID w Zielonej Górze, 18.09.2014 r.