plebania - Zabytek.pl

plebania

budynek mieszkalny 1626 r. Wrocław

Wrocław, Brodzka 163

woj. dolnośląskie, pow. Wrocław, gm. Wrocław

Jeden z najstarszych, zachowanych na Śląsku budynków plebanii przy dawnym kościele ewangelickim, ob.

rzym.-kat. parafialnym pw. św. Anny.

Historia

Budynek plebanii wzniesiony został w 1626 r., przy kościele ewangelickim wybudowanym w Praczach Odrzańskich w roku 1550, z fundacji właściciela wsi, luteranina Hansa Culmanna. Plebanię wystawiono w czasie gdy patronat nad kościołem sprawowała wrocławska rada miejska, co zapewniało wiernym swobodę wyznania.

Budynek remontowano w 1895 i 1926 r., o czym świadczą daty umieszczone na ścianie przewodu kominowego. Odnawiany był zapewne i wcześniej, w związku z pracami budowlanymi prowadzonymi przy kościele w roku 1648 (po pożarze z 1643 r.) i 1708 oraz w l. 1912-13.

Od 1948 r. plebania rzym.-kat. parafii pw. św. Anny.

W l. 2002-2013 przeprowadzono gruntowny remont budynku, obejmujący m.in. wymianę więźby i pokrycia dachowego, odnowienie elewacji i wnętrz oraz renowację stropów belkowych i schodów. W trakcie prac odsłonięto na stropach barokowe malowidła, które poddano konserwacji.

Opis

Plebania usytuowana w dawnej, podwrocławskiej wsi Pracze Odrzańskie, włączonej w 1928 r. w obręb miasta. Posadowiona jest po pn. stronie ul. Brodzkiej, naprzeciw dawnego kościoła ewangelickiego o konstrukcji słupowo-ryglowej.

Budynek wzniesiony na ceglanej podmurówce, w konstrukcji słupowo-ryglowej z ceglanym, tynkowanym wypełnieniem. Dwukondygnacyjny, na rzucie prostokąta, nakryty został ceramicznym dachem czterospadowym z przedłużoną kalenicą. Na fasadzie, ponad głównym otworem drzwiowym dekoracyjna litera „W” ułożona z belek konstrukcji szkieletowej, odnosząca się zapewne do patronatu sprawowanego nad kościołem przez wrocławską radę miejską. Otwory prostokątne.

Wnętrze dwutraktowe, z sienią na osi, w której usytuowane są drewniane schody prowadzace na piętro. Pomieszczenia nakryte stropami, z których część belkowa.

oprac. Beata Sebzda, OT NID we Wrocławiu, 10-12-2015 r.

Materiał budowy:  szachulcowe