kościół szpitalny pw. św. Łazarza, ob. pomocniczy - Zabytek.pl

kościół szpitalny pw. św. Łazarza, ob. pomocniczy

kościół XIV w. Wrocław

Wrocław, gen. Romualda Traugutta 52

woj. dolnośląskie, pow. Wrocław, gm. Wrocław

Niewielki (d. przyszpitalny) kościół gotycki.

Historia

Pierwszy raz w tym miejscu wzmiankowano kościół w roku 1260. Prawdopodobnie od początku był on związany z pobliskim szpitalem dla trędowatych, należał do parafii św. Maurycego. Pierwotna budowla prawdopodobnie posiadała w nawie sklepienie wsparte na centralnym filarze. Obecna świątynia wzniesiona została w 2. poł. XIV wieku, wiek później dobudowano do niej od strony płn. zakrystię. W 1757 roku zniszczony podczas wojen śląskich, gdy został zajęty przez wojsko pruskie, kierujące stąd atakiem artyleryjskim na miasto. Następnie zburzony w 20% w 1945 roku. Wiele razy przebudowywany i remontowany:1907, 1930, 1946-50.

Opis

Gotycki, ceglany, orientowany, kościół jednonawowy. Prezbiterium jednoprzęsłowe, zamknięte prosto, nawa dwuprzęsłowa, na rzucie kwadratu, od strony płn. dobudowana zakrystia na rzucie trapezu. W prezbiterium żebrowe sklepienia sześciodzielne, w zakrystii kolebkowe, w nawie strop. Kościół oskarpowany; nad nawą i prezbiterium dach dwuspadowy, nad zakrystią pulpitowy. Kościół utracił cenne wyposażenie.

Dostęp do zabytku ograniczony, obiekt dostępny z zewnątrz.

oprac. Teresa Przydróżna, OT NID we Wrocławiu, 9-11-2015 r.