kościół pw. św. Krzysztofa - Zabytek.pl

kościół pw. św. Krzysztofa

kościół XV w. Wrocław

Wrocław, Plac św. Krzysztofa 1

woj. dolnośląskie, pow. Wrocław, gm. Wrocław

Niewielki kościół gotycki, ze względu na sieciowe sklepienia w nawie uważany za przejaw parlerowskich wpływów w architekturze Wrocławia.

Historia

Na miejscu obecnego kościoła po raz pierwszy wzmiankowano w 1267 r. kaplicę cmentarną pw. Marii Egipcjanki. Kaplica pod opieką cechu kuśnierzy, obsługiwała też dodatkowy cmentarz parafii św. Marii Magdaleny. Obecną świątynię wzniesiono ok. pocz. XV wieku. W 1409 roku mistrz kamieniarski Heinrich z Ząbkowic założył jej sklepienia, a w 1461 r. ukończono wieżę, podwyższoną i nakrytą renesansowym hełmem dopiero w 1575 roku. W połowie XV wieku zmieniono wezwanie kościoła na obecne. Od l. 30 XVI w. był to kościół ewangelicki, w którym sprawowano nabożeństwa w języku polskim. W 1602 r. dobudowano zakrystię, zaś kolejne przybudówki pochodzą z XVII i XVIII wieku. W 1731 roku przeprowadzono renowację wnętrza a w roku 1882 i 1893 remonty. Powojenna odbudowa odbywała się etapami: 1947-48, 1956-58 (rekonstrukcja sklepień), 1966-70 i 1996-1999. Od 1956 roku kościół należy do niemieckojęzycznej parafii ewangelickiej.

Opis

Kościół gotycki z renesansowymi i późniejszymi przybudówkami, murowany z cegły, częściowo tynkowany. Korpus jednonawowy, trzyprzęsłowy, z jednoprzęsłowym, zamkniętym pięciobocznie prezbiterium, zakrystią od pn., kwadratową wieżą w pd. narożniku elewacji zach. oraz mieszkalnymi, dwukondygnacyjnymi aneksami od strony południowej. Prezbiterium o sklepieniu krzyżowo-żebrowym, w nawie sklepienia sieciowe, w zakrystii kolebkowe. Kościół opięty przyporami. Dach nawy i prezbiterium stromy, dwuspadowy, nad zakrystią i aneksami dachy pulpitowe, na wieży jednoprześwitowy hełm. Okna nawy ostrołukowe, w zakrystii i prezbiterium prostokątne oraz zamknięte półkoliście, częściowo w piaskowcowych obramieniach. Portal główny barokowy z 1690 roku, ujęty po bokach pilastrami, zamknięty trójkątnym naczółkiem.

We wnętrzu: ołtarz główny z kościoła w Masłowicach (pow. trzebnicki), po 1592 roku, w formie tryptyku: płaskorzeźbione i malowane skrzydła, w centrum alegoryczne przedstawienie Ukrzyżowania; drewniana, gotycka figura św. Krzysztofa 1465-1470 (pierwotnie na elewacji pn.). Na elewacjach liczne epitafia i płyty nagrobne.

Dostęp do zabytku ograniczony. Nabożeństwa w języku niemieckim odbywają się co niedzielę o godzinie 10.00. Obiekt dostępny z zewnątrz.

oprac. Teresa Przydróżna, OT NID we Wrocławiu, 21-10-2015 r.