Wieża Bismarcka, Wilkanowo

photo

Budowla upamiętniająca niemieckiego kanclerza Otto von Bismarcka. Należy do jednych z nielicznych tego typu obiektów w Polsce.

Historia

Wieża w Wilkanowie wzniesiona została z inicjatywy Stowarzyszenia Przemysłu i Ogrodnictwa działającego w Zielonej Górze (z j. niem. Grünberg). Obiekt zaprojektował miejski architekt Albert Severin. Pieczę nad budową powierzono mistrzowi murarskiemu Carlowi Mühle. Kamień węgielny wmurowano 1 kwietnia 1902 r. Pierwsi widzowie mogli podziwiać okolicę ze szczytu wilkanowskiej wieży już 23 sierpnia 1903 r. kiedy to nastąpiło uroczyste oddanie obiektu do użytku. Całkowity koszt budowy wyniósł 6.000 marek. 20 metrową wieżę wzniesiono na szczycie Góry Wilkanowskiej (Kosowej Góry), najwyższego wzniesienia Wału Zielonogórskiego, sięgającego 221 m n.p.m. Przed II wojną światową wieża była miejscem licznych odwiedzin mieszkańców Zielonej Góry i okolicznych wsi o czym świadczy chociażby funkcjonujący w jej sąsiedztwie letni ogródek piwny.

Opis

Do środka okrągłej, ceglanej wieży prowadzi dobudówka wzniesiona na planie kwadratu, ze schodkowym szczytem i dwuspadowym daszkiem krytym ceramiczną dachówką. Powyżej dobudówki, w wykuszu na wieży pierwotnie znajdował się medalion z popiersiem Bismarcka (wykonany w fabryce kamieni sztucznych A. Ribbecka), obecnie w tym miejscu umieszczono emblemat Lasów Państwowych. Do głowicy wieży prowadzą schody wewnętrzne. Na szczycie platformy widokowej mieściła się niegdyś miedziana misa ogniowa o średnicy 60 cm, w której rozpalano ogień z okazji niemieckich uroczystości. Obecnie taras widokowy na szczycie wieży jest przeszklony i pokryty płaskim dachem. Dzisiaj wieża należy do Nadleśnictwa Zielona Góra i pełni rolę punktu obserwacyjnego i przeciwpożarowego. Obiekt zlokalizowany w pobliżu wsi Wilkanowo przyjął po II wojnie światowej swoją obecną nazwę na Wieżę Wilkanowską.

Obiekt stanowi własność Nadleśnictwa Zielona Góra i jest udostępniany za zgodą właściciela.

Oprac. Krzysztof Słowiński, OT NID w Zielonej Górze, 11-05-2017 r.