Wieża bramy Prudnickiej

Biała

photo

Wieża jest przykładem architektury obronnej oraz najlepiej zachowanym elementem miejskich obwarowań Białej.

Historia

Wieża została wzniesiona jako część systemu murowanych obwarowań miejskich, który na pocz. XV w. zastąpił umocnienia drewniano-ziemne. Składał się on z pierścienia ceglanego muru z basztami łupinowymi oraz dwóch bram: pn. Nyskiej i pd. Prudnickiej, z przyległą kwadratową wieżą, a także wału i fosy. Wieża - wówczas w linii obwarowań, a od XIX w. wolnostojąca - pełniła funkcję obserwacyjną, aresztu oraz zbrojowni. W 1745 r., gdy zawaliły się zewnętrzne drewniane schody prowadzące na górne kondygnacje, ta część wieży przestała być użytkowana.

Opis

Wieża znajduje się w pd. części Białej, przy drodze w stronę Prudnika. Dawniej sprzężona z bramą i kurtyną murów miejskich, dziś jest obiektem wolnostojącym. Murowana z cegły na podmurówce z kamienia polnego, na planie kwadratu, pięciokondygnacyjna, zwieńczona jest czworobocznym dachem iglicowym krytym gontem. Elewacje grubych na ponad 2 m murów o ceglanym licu w wątku gotyckim zwieńczone są łukowymi tynkowanymi blendami i fryzem arkadkowym. Na dwóch kondygnacjach znajdują się wąskie okienka. Otwór w ścianie zach. jest większy - przypuszczalnie nim prowadziły schody do magazynu broni. Mury noszą ślady licznych napraw i przekształceń.

Obiekt jest nieużytkowany i nieudostępniany zwiedzającym.

Oprac. Joanna Szot, OT NID w Opolu, 01.01.2015 r.