dzwonnica - Zabytek.pl

Wąsosz, Sienkiewicza 40

woj. podlaskie, pow. grajewski, gm. Wąsosz

Dzwonnica przy kościele par.pw.Przemienienia Pańskiego w Wąsoszu jest ciekawym i dobrze zachowanym przykładem drewnianego budownictwa sakralnego (stylu regionalnego) z poł.

XIX w., rzadko już występującego w województwie podlaskim.

Historia

Parafię rzymskokatolicką utworzono w Wąsoszu ok. 1436 roku. Pierwszy kościół był drewniany. Budowę obecnego rozpoczęto w 1508 r. i ukończono ją w 1534 roku. Dzwonnicę przy kościele wybudowano zapewne w 1. poł. XIX w. na miejscu wcześniejszych obiektów. Od tego czasu była ona wielokrotnie remontowana, a być może i przebudowywana. Przed 1956 r., zmieniono pokrycie dachu z gontu na blachę. W 1969 r. wymieniono część konstrukcji i położono nowy szalunek. Ostatni gruntowny remont przeprowadzono w 2014 r.; wówczas pokryto obiekt wiórem. W wyposażeniu trzy dzwony, w tym dwa ufundowane w 1929 r. przez parafian staraniem ks. prob. kanonika Piotra Krysiaka.

Opis

Obiekt usytuowany jest w pn.-zach. części miasta na zachód od rynku (pl. Rzędziana), przy ulicy Farnej. Ustawiony w pn.-wsch. narożu cmentarza przykościelnego otoczonego kamiennym murem. Przykład drewnianego budownictwa ludowego.

Dzwonnica zabudowana na planie kwadratu, dwukondygnacyjna, nakryta dachem namiotowym, z drugą kondygnacją węższą wyodrębnioną daszkiem okapowym. Drewniana, konstrukcji słupowej, posadowiona na fundamencie z kamienia, oszalowana w układzie pionowym, dach i daszek między kondygnacjami kryte wiórem. Wejście od zach. poprzedzone kamiennymi schodami. W drugiej kondygnacji cztery prostokątne otwory głosowe, przesłonięte drewnianymi żaluzjami. Wewnątrz zawieszone trzy dzwony, w tym dwa noszące imiona „Franciszek” i „Antoni” odlane w 1929 r. z pieniędzy ze składek parafian.

Obiekt dostępny dla zwiedzających z zewnątrz.

Oprac. Grażyna Rogala OT NID w Białymstoku, 09-12-2015 r.