Pałac w Wilanowie, sypialnia króla, Warszawa

Pałac w Wilanowie, sypialnia króla

Warszawa

photo

Sypialnia Króla Jana III Sobieskiego mieści się w najstarszej części pałacu w Wilanowie wzniesionej wg projektu architekta Augustyna Locciego w latach 1677-1680. Prace nad wystrojem trwały od 1681 do 1688 roku. Dla wszystkich komnat królewskich, znajdujących się w głównym korpusie pałacu, w tym Sypialni Króla opracowano jednorodny program ikonograficzny dekoracji sztukatorsko-malarskiej. Od 1681 kierownikiem zespołów sztukatorskich zdobiących królewskie sypialnie był Józef Bellotti. Prace malarskie w komnacie rozpoczął w roku 1684 Jerzy Eleuter Szymonowicz-Siemiginowski. Sypialnia Króla znajduje się w głównym korpusie pałacu na parterze i jest odpowiednikiem Sypialni Królowej, znajdującej się po przeciwnej stronie sieni. Sufit Sypialni Króla zdobi duży, malowany na płótnie plafon autorstwa J. E. Szymonowicza-Siemiginowskiego z przedstawieniem „Lato” z cyklu „Cztery Pory Roku”, nawiązującego do Georgik Wergiliusza. Jako alegoria Lata przedstawiona na plafonie została Jutrzenka o rysach portretowych Marii Kazimiery. Natomiast w postaci Apollina autor stworzył personifikację Jana III. Rzeźbiarskie dekoracje obramienia plafonu tworzą putta na rumakach morskich i delfinach oraz tonda z malowanymi przedstawieniami zajęć wiejskich w porze lata. Wyrażona w dekoracji sufitu gloryfikacja króla i jego rządów, znalazła dopełnienie w programie sztukatorskim zdobiącym ościeża i nadproża okienne. Znalazły się tu motywy koron, gałęzi palmowych oraz wawrzynu symbolizujące nieprzemijającą sławę króla Jana III. Ściany komnaty pokrywa rekonstrukcja aksamitu z ok. 1730 r. w typie tkanin genueńskich. Pomiędzy oknami i nad kominkiem sypialni umieszczone zostały lustra oprawione w ramy o regencyjnych motywach. W supraportach nad drzwiami znalazły się obrazy ze scenami mitologicznymi, pochodzące z warsztatu Louisa de Silvestre'a a na ścianach obrazy związane m.in. z Janem III Sobieskim. Najważniejszym elementem wyposażenia Sypialni Króla jest łoże będące rekonstrukcją XVIII-wiecznego łoża paradnego. Po obu jego stronach zawieszone są panoplia, utworzone z militariów polskich i wschodnich.

• Chronologia: Barok, XVII w.
  • Adres: Stanisława Kostki Potockiego 10/16, Warszawa