kościół filialny pw. św. Jadwigi - Zabytek.pl

kościół filialny pw. św. Jadwigi

1886 r. - remont wnętrza.

1945 - 1968 r. - używany jako magazyn nawozów.

1968 r. - remont.

1999 r. - remont.

Opis

Kościół pw. św. Jadwigi Śląskiej znajduje się w północno-wschodnim krańcu wsi Szymanów. Pierwszy kościół w Szymanowie wzmiankowano w 1274 r. Obecny wzniesiono w 1498 r. na miejscu wcześniejszego drewnianego. Zniszczony w czasie wojny trzydziestoletniej, odbudowany w 1680 r. Po zawaleniu się dzwonnicy pod koniec XVII w., nową wzniesiono w północnym przebiegu muru otaczającego teren kościelny wraz z cmentarzem. Remont wnętrza przeprowadzono w 1886 r. Po 1945 r. kościół wykorzystywano jako magazyn nawozów. Od 1968 r. ponownie służy do celów religijnych.

Kościół bezwieżowy. Bryła składa się z prostokątnej nawy i prostokątnego prezbiterium, które od pn. wsparte jest dwoma masywnymi skarpami. Obok nich gotycki portal, zamurowany. W elewacji zewnętrznej kościoła wmurowane kamienne epitafia całopostaciowe z XVI w. Od pd. zakrystia kryta dachem pulpitowym, w jej ścianie dwie wnęki sklepione ostrołukowo. Dachy dwuspadowe, kryte dachówką ceramiczną. W prezbiterium sklepienie krzyżowo-żebrowe.

Wokół kościoła znajduje się dawny cmentarz (ob. nieużytkowany), z nielicznie zachowanymi nagrobkami: grobowiec otoczony kutą kratą, fragmenty dawnych płyt nagrobnych, w tym późnogotyckiej. Uwagę zwraca kapliczka słupowa z 1498 r.

Cmentarz otoczony jest kamiennym murem na rzucie zbliżonym do okręgu.

W północnym przebiegu muru, po jego wewnętrznej stronie murowana dzwonnica z początku XVIII w., nakryta dwuspadowym dachem krytym dachówką ceramiczną.

Na wyposażenie składa się barokowy ołtarz główny z obrazem św. Jadwigi Śląskiej, barokowa ambona i obrazy olejne.

Kościół zazwyczaj zamknięty, możliwość oglądania z zewnątrz bez ograniczeń.

Oprac. Krzysztof Czartoryski, OT NID we Wrocławiu, 07.08.2015 r.