sanatorium Modrzewie - Zabytek.pl

sanatorium Modrzewie

budynek użyteczności publicznej 1936 - 1939 Szczawnica

Szczawnica, Park Górny 2

woj. małopolskie, pow. nowotarski, gm. Szczawnica - miasto

Willa „Modrzewie” jest przykładem architektury modernistycznej.Została wzniesiona jako dom własny właścicieli Uzdrowiska Szczawnica - rodziny Stadnickich.

Obiekt wzniesiony został w latach 1938-1939 przez Adama Stadnickiego.

Właściciel szczawnickiego uzdrowiska wybudował willę dla małżeństwa Swieżyńskich - Marii, córki i jej męża Adama, profesora historii filozofii. Budynek usytuowany jest w Parku Górnym. Nazwa willi pochodzi od jej usytuowania, stoi na skraju lasku modrzewiowego. Projekt willi w stylu modernistycznym wykonał oraz prace budowlane nadzorował inżynier Stanisław Dziewulski. Postęp prac przy wznoszeniu budynku doglądał również ówczesny dyrektor Zakładu Zdrojowego - Adam Korybut Woroniecki. Została oddana do użytku gości przed wybuchem II wojny światowej. Podczas II wojny światowej zajęli ją Niemcy, dotychczasowi właściciele otrzymali jedynie pokoje na drugim piętrze. Niższe piętra zajęte były przez okupanta i znajdował się tutaj wojskowy szpital, a następnie hotel. Podczas wojny willa stanowiła schronienie dla niezliczonej liczby polskich arystokratów, krewnych i znajomych Marii i Stefana Swieżawskich; dla wysiedleńców i uciekinierów z różnych stron Polski. Księga Domowa (księga gości), skrupulatnie przez lata prowadzona przez Stefana Swieżawskiego, odnotowała nazwiska Czartoryskich, Krasińskich, Lubomirskich, Mańkowskich, Rylskich, Sapiehów, Sierakowskich, Starowiejskich, Zamoyskich i in. Po wojnie willa została upaństwowiona. Działały w niej różne instytucje, m.in. Polski Czerwony Krzyż i szpital uzdrowiskowy. W 1998 r. obiekt wrócił do prawowitych właścicieli. Staraniem Adama Mańkowskiego, wnuka Adama Stadnickiego, po przeprowadzonym generalnym remoncie w 2009 r. budynek został otwarty. Obecnie nosi nazwę „Modrzewie Park Hotel”. Nowocześnie zakomponowana bryła pensjonatu w stylu modernistycznym, otrzymała także popularne wówczas rozwiązania architektoniczne zaczerpnięte z budownictwa okrętowego. Wyposażenie do pensjonatu wykonały stolarnie w Nawojowej, warszawska firma „Jarnuszkiewicz” i zakład „Kumer i Torba” w Rabce.

Opis

Budynek usytuowany jest w Parku Górnym, na skraju lasku modrzewiowego Willa założona jest na planie prostokąta, dwupiętrowa. W obrębie traktu frontowego dwa ryzality. Murowana, posadowiona na kamiennym podmurowaniu. Przekryta dachem czterospadowym, krytym blachą. Elewacje z wyodrębnionym cokołem z kamienia. Między ryzalitami pięcioprzęsłowa galeria wsparta na filarach. W ryzalicie wschodnim balkony.

Obiekt dostępny (hotel).

Oprac. Olga Dyba NIT OT w Krakowie, 26.06.2015 r.