Wieża Bismarcka, Świebodzin

photo

Budowla upamiętniająca niemieckiego kanclerza Otto von Bismarcka. Należy do jednych z nielicznych tego typu obiektów w Polsce.

Historia

Inicjatorem budowy wieży Bismarcka (pierwotnie wieży widokowej) w Świebodzinie (z j. niem. Schwiebus) był dr Woge przewodniczący Związku Marchii Wschodniej w Świebodzinie, który podczas obrad tego związku, jesienią 1904 r. wystąpił z propozycją wzniesienia obiektu na cześć niemieckiego kanclerza. W tym celu powołano komitet budowy wieży, na czele którego stanął rajca Albert Sckerl. W pierwszym kwartale 1905 r. Klaembt, właściciel świebodzińskiej winnicy na Wzgórzach Żółkowskich podarował miastu działkę o powierzchni 700 m² pod miejsce budowy. Zaprojektowaniem budowli zajął się sam burmistrz Świebodzina Schermann, natomiast wykonawstwo powierzono mistrzowi murarskiemu Fechnerowi. Kamień węgielny położony został 1 kwietnia 1905 r. w 90 rocznicę urodzin kanclerza Ottona von Bismarcka. Przeciągającą się budowę ukończono dopiero 3 lata później. Uroczyste otwarcie nastąpiło 20 września 1908 r. z licznym udziałem mieszkańców i przedstawicieli władz samorządowych. Po oficjalnych uroczystościach, wieczorem na górnej platformie wieży Bismarcka w misie ogniowej rozpalono po raz pierwszy stos drewna. Budowa obiektu zamknęła się kwotą 11.000 marek. Sama wieża w niezmienionej formie zachowała się do końca 1945 r. Kilka lat po II wojnie światowej wieża stała się punktem obserwacyjnym lotnictwa wojskowego. Wówczas też zdemontowano znicz i część nadbudówki. Po zlikwidowaniu wojskowego punktu obserwacyjnego wieża przestała być użytkowana przez co jej stan techniczny uległ pogorszeniu. Dopiero na początku lat 90. XX w. wieżę od miasta nabył prywatny właściciel, który przeprowadził przy obiekcie niezbędne prace remontowe. Obecnie na szczycie wieży znajdują się instalacje antenowe zamontowane na potrzeby m. in. użytkowników krótkofalówek.

Opis

Elewację 22 metrowej wieży stanowią ciosy granitowe zaś konstrukcję wykonano z cegły. Obiekt wzniesiony został na rzucie kwadratu o boku 7,20 m. W parterowej konstrukcji cokołu, po stronie południowej znajduje się dwuskrzydłowe wejście z którego wiodą schody na platformę widokową. Okrągły trzon wieży nieznacznie zwęża się ku górze. W wyższych partiach wieży zainstalowano trzy rzędy podwójnych, wąskich szczelin okiennych. Głowica wieży ozdobiona została u swej podstawy wystającym fryzem z blankiem. Pierwotnie nad wejściem znajdował się brązowy medalion z podobizną Bismarcka, który wykonano w odlewni Glandenbecka w Berlinie, którego fundatorem był wspomniany dr Woge.

Obiekt stanowi własność prywatną i jest udostępniany za zgodą właściciela.

Oprac. rzysztof Słowiński, OT NID w Zielonej Górze, 11-05-2017 r.