kościół filialny pw. św. Wawrzyńca - Zabytek.pl

kościół filialny pw. św. Wawrzyńca

kościół 1500 r. Studzieniec

Studzieniec

woj. lubuskie, pow. nowosolski, gm. Kożuchów - obszar wiejski

Kościół, wybudowany w 2. poł. XIII w. oraz drewniana dzwonnica z 1752 r.  stanowią istotne elementy w układzie przestrzennym Studzieńca. Świątynia w ciągu wieków była wielokrotnie przebudowywana, a mimo to zachowała wczesnogotycką architekturę oraz barokowe wnętrze. Kościół filialny pw. św. Wawrzyńca z dzwonnicą stanowi jedną z atrakcji turystycznych gm. Kożuchów.

Historia

Kościół w Studzieńcu zbudowany został w 2. poł. XIII w. (pierwsza wzmianka w źródłach pochodzi z 1376 r.). Świątynia wzniesiona została z kamienia i rudy darniowej w stylu wczesnogotyckim. Jej najstarszą częścią jest prezbiterium. W  XV w. dobudowano nawę. W XVI w. wykonano sklepienie kolebkowe w prezbiterium pokryte renesansową polichromią. Przy świątyni znajduje się drewniana dzwonnica z 1752 r., która zastąpiła poprzednią z XV wieku.

Opis

Jednonawowa świątynia z prezbiterium tej samej szerokości co nawa, zamknięta jest od wschodu trójbocznie. Przy prezbiterium od strony północnej znajduje się prostokątna zakrystia. Dwuspadowy dach kościoła jest pokryty gontem, okna zakończone półkoliście. W ściany zewnętrze wmurowane są XVI-wieczne epitafia. W południowej części znajdują się dwa wejścia zamknięte półkoliście. Średniowieczne drzwi (z XIII w.) są wyposażone w ozdobne okucia. We wnętrzu kościoła znajduje się barokowy ołtarz z obrazem przedstawiającym św. Wawrzyńca. Na wyposażeniu - chrzcielnica z ok. 1600 r. oraz późnorenesansowa ambona z XVIII wieku. Kościół remontowano w 1908 i 1957 roku. W zachodniej części od osi kościoła wybudowano u schyłku XV w. dzwonnicę, na której zwieszono dzwon ufundowany w 1495 roku. W 1752 r. drewnianą dzwonnicę przebudowano. Założona jest na rzucie kwadratu i ma konstrukcję słupową. Jej parter jest murowany, okryty deskami. Ściany zwężają się ku górze, dach gontowy namiotowy, zwieńczony kulą z chorągwią.

Kościół filialny z dzwonnicą przynależy do parafii pw. św. Antoniego w Nowej Soli. W świątyni odbywają się msze święte. Obiekt jest szeroko udostępniany.

oprac. Krzysztof Słowiński, OT NID w Zielonej Górze, 8.07.2014 r.