kaplica szpitalna pw. św. Jerzego - Zabytek.pl

kaplica szpitalna pw. św. Jerzego

kościół poł. XIV w. Strzelin

Strzelin

woj. dolnośląskie, pow. strzeliński, gm. Strzelin - miasto

Gotycka kaplica wzniesiona w dawnym zespole szpitala miejskiego.

Historia

Gotycka kaplica szpitalna pw. św. Jerzego , wzniesiona została w 1351 roku, na terenie szpitala miejskiego położonego poza murami miasta, wzmiankowanego już w 1346 roku. W roku 1533 książę brzeski Jerzy II odnowił fundację szpitala. Z jego inicjatywy w roku 1577 szpital rozbudowano. W roku 1865 miasto wykupiło budynki zespołu szpitala z rąk prywatnego właściciela i w roku następnym kaplicę odnowiono. W roku kaplica 1945 została silnie zniszczona w czasie działań wojennych. Odbudowę przeprowadzono w latach 1983-1988, ze środków Wojewódzkiego Konserwatora Zabytków, z przeznaczeniem na siedzibę Społecznego Ogniska Muzycznego. Od 1993 w obiekcie działa galeria sztuki współczesnej „Skalna”.

Opis

Kaplica szpitalna pw. św. Jerzego, ob. galeria sztuki, położona jest po południowej stronie lokacyjnego miasta, poza obrębem murów miejskich, obecnie w południowej pierzei ulicy Brzegowej. Orientowana. Od zachodu do kaplicy przylega, odbudowany współcześnie relikt budynku szpitala. Kaplica murowana z łamanego kamienia granitowego z wykonanym w granicie detalem architektonicznym, uzupełnionym współcześnie wykonanym z piaskowca.

Wzniesiona została na planie prostokąta, dwuprzęsłowa, przykryta sklepieniem krzyżowo-żebrowym o jednowklęskowych żebrach z okrągłymi gładkimi zwornikami, wspartych na ostrosłupowych konsolach. Pod całą powierzchnią kaplicy założona została krypta, po odbudowie przykryta stropem betonowym. Wschodnia elewacja kaplicy jednoosiowa zwieńczona wysokim trójkątnym szczytem. W każdej ze ścian wschodniego przęsła kaplicy znajdują się ostrołuczne otwory okienne z granitowymi maswerkami. Naroża kaplicy opięte zostały szerokimi skośnymi przyporami.

oprac. Maria Czyszczoń, OT NID we Wrocławiu, 10.12.2015 r.