kościół parafialny pw. św. Sebastiana - Zabytek.pl

kościół parafialny pw. św. Sebastiana

kościół 1785 r. Strzelce Wielkie

Strzelce Wielkie

woj. małopolskie, pow. brzeski, gm. Szczurowa

Kościół pw.Św. Sebastiana wg tradycji ufundowany został przez dziedzica Strzelec Andrzeja Gawrońskiego jako dziękczynienie za uratowanie życia jego oraz jego rodziny -zimą w Boże Narodzenie zdążali oni na mszę i przejeżdżając przez Wisłę pod ich saniami załamał się lód.

Historia

Nazwa osady wg. tradycji wywodzi się od strzelców osadzonych tam w celu dostarczania zwierzyny leśnej na dwór królewski. Wieś wzmiankowana była w dokumentach z 1125, 1229 i 1322 roku. Za czasów Jana Długosza należała do parafii w Witowie. Samodzielna parafia uposażona została przez Andrzeja Gawrońskiego, właściciela dóbr w 1 poł. XVII wieku. Erygował ją bp krakowski M. Szyszkowski 11 października 1617roku. Dawny kościół parafialny z czasów erekcji parafii w Strzelcach Wielkich przetrwał do końca XVIII wieku. Zbudował go kolator A. Gawroński w 1617 roku. Nosił on wówczas wezwanie św. św. Fabiana i Sebastiana. Konsekrował go bp. Tomasz Oborski.

Obecny, drugi z kolei kościół parafialny p.w. św. Sebastiana zbudowany został w latach 1784-85. Konsekrowany był w tym czasie przez bp Jana Duvalla. Kościół odnawiany był gruntownie w latach 1892-1894 oraz w 1936 roku. W latach 1956-57 został powiększony przez rozbudowę nawy i wydzielenie naw bocznych. Prace prowadzone były pod kierunkiem Piotra Krakowskiego i Tadeusza Soleckiego. Przy rozbudowie czynni byli cieśle Jan i Andrzej Solakowie. Kościół posiada skromne cechy barokowe, zatracone częściowo kolejnymi przebudowami i rozbudowami. W trakcie prac zmieniony częściowo program poprzez otwarcie przybudówek o charakterze naw bocznych.

Opis

Kościół parafialny p.w. Św. Sebastiana usytuowany jest w środkowej części wsi, ok 200 m na zachód od głównej drogi wiejskiej prowadzącej z Podlasu, w kierunku północnym do Strzelec Małych. Kościół jest orientowany. Teren przykościelny wydzielony niewysokim ogrodzeniem (pełny płot z desek rozwieszonych pomiędzy murowanymi słupami). Prowadzą do niego dwie bramy: od zachodu (główne wejście) i od wschodu (od strony zabudowań plebańskich). W południowo-zachodnim narożniku ogrodzenia znajduje się drewniana dzwonnica zbudowana na przełomie XVIII i XIX wieku.

Na terenie kościelnym znajdują się także ciekawa w formie drewniana ambona polowa oraz niewielka kapliczka konstrukcji szkieletowej wpisana w obrys ogrodzenia. Kościół drewniany, konstrukcji zrębowej, szalowany. Jednonawowy z przybudówkami o charakterze naw bocznych. Prezbiterium węższe od nawy, zamknięte ścianą prostą. Po stronie północnej prezbiterium, zakrystia z kilkoma pomieszczeniami wewnątrz. Po stronie południowej nawy obszerna kruchta. Przy korpusie od strony zachodniej przedsionek z dwoma składzikami po bokach. Kościół nakryty dachami siodłowymi, o wspólnej kalenicy nad częścią starszą i obniżonej nad nowszą, dodaną w 1957 roku. Więźba drewniana więzarowa. Wnętrza nakryte sklepieniami pozornymi, kolebkowymi. Wyposażenie wnętrza późnobarokowe i rokokowe z 4 ćw. XVIII wieku. Dzwonnica na rzucie kwadratu, drewniana konstrukcji słupowej, szalowana, dwupoziomowa z dachem namiotowym krytym blachą i zwieńczonym krzyżem.

Kościół niedostępny, lub dostępny sporadycznie. Wszelkie nabożeństwa odbywają się w nowym murowanym kościele.

Oprac. Grzegorz Młynarczyk, OT NID w Krakowie, 01-05-2015 r.