kościół filialny pw. Matki Boskiej Bolesnej - Zabytek.pl

kościół filialny pw. Matki Boskiej Bolesnej

kościół 1532 r. Struga

Struga

woj. dolnośląskie, pow. wałbrzyski, gm. Stare Bogaczowice

Kościół pw.Matki Boskiej Bolesnej w Strudze stanowi cenny przykład śląskiej architektury sakralnej XVI wieku.

Historia

Kościół filialny w Strudze (do 1945 r. - Adelsbach) wzniesiony został w 1532 r. być może z wykorzystaniem reliktów starszej, średniowiecznej budowli. Następnie przebudowany w XVII lub XVIII w.; remontowany w latach 1860, 1930, 1954 i 1969; ostatni remont kosciołaprzeprowadzono w latach 2001-2010.

Opis

Kościół otoczony cmentarzem, o architekturze gotycko-renesansowej, wzniesiony został z kamienia łamanego. Jest to budowla orientowana, jednonawowa, z wyodrębnionym prostokątnym prezbiterium. Ponad nawą i prezbiterium założone dachy dwuspadowe, elewacje gladko tynkowane. Wejście do kościoła ujęte ostrołucznym, kamiennym portalem; okna zamkniete odcinkowo. Prezbiterium nakryte jest sklepieniem krzyżowym; nawa - stropem płaskim.

Najważniejsze elementy wyposażenia kościoła: barokowy ołtarz główny, płyty nagrobne z XVI i XVII w.

oprac. Bogna Oszczanowska, OT NID we Wrocławiu, 28-12-2015 r.