Dzwonnica przy kościele filialnym pw. Matki Boskiej Bolesnej, Struga

Dzwonnica przy kościele filialnym pw. Matki Boskiej Bolesnej

Struga

photo

Dzwonnica przy kościele pw. Matki Boskiej Bolesnej w Strudze, pełniąca jednocześnie funkcję budynku bramnego stanowi cenny przykład XVI-wiecznego budownictwa na Śląsku oraz pełni istotną rolę w krajobrazie kulturowym miejscowości.

Historia

Dzwonnica przy kościele filialnym w Strudze (do 1945 r. - Adelsbach) wzniesiona została przypuszczalnie w 1532 r., następnie została przebudowana w XVII lub XVIII w., następnie była remontowana w 1860 r.; w latach 80. XX w. przeprowadzono remont konstrukcji i pokrycia dachu. Pierwotnie dzwonnica zwieńczona była dachem cebulastym pokrytym gontem.

Opis

Dzwonnica wzniesiona została w linii muru otaczającego przykościelny cmentarz. Założona na planie czworoboku, trójkondygnacyjna - dwie dolne kondygnacje murowane z kamienia, górna - w konstrukcji drewnianej, nakryta współcześnie wykonanym dachem dwuspadowym o niskim kącie nachylenia połaci. Elewacje dolnych kondygnacji tynkowane. Przejazd bramny o wykroju łuku ostrego z uproszczonym kluczem na osi; przy przejeździe - odbojniki. Wejście do wnętrza dzwonnicy w poziomie II kondygnacji, poprzedzone biegiem zewnętrznych schodów. Otwór wejściowy zamknięty łukiem obniżonym; skrzydło drzwiowe zdobione metalowymi okuciami w postaci promieniście ułożonych listew, z motywem koła i rozety pośrodku.

oprac. Bogna Oszczanowska, OT NID we Wrocławiu, 28-12-2015 r.