Nowy Gostków, 3d

woj. łódzkie, pow. poddębicki, gm. Wartkowice

Przykład architektury pałacowej doby klasycyzmu.Autorstwo projektu przypisuje się H. Szpilowskiemu.

Historia

Pałac został wzniesiony w 1802 r. na polecenie ówczesnego właściciela majątku, Zygmunta Grudzińskiego. Autorstwo projektu przypisuje się Hilaremu Szpilowskiemu. Do wybuchu II wojny światowej pozostawał w  rękach rodziny Skrzyńskich. Po zakończeniu działań wojennych zaczął popadać w ruinę, umieszczono w nim Państwową Stację Unasienniania Zwierząt. W 1978-1989 przeprowadzono generalne prace konserwatorskie, po których obiekt został siedzibą Gminy Wartkowice.

Opis

Pałac w Gostkowie jest głównym elementem zespołu pałacowo-parkowego. Założenie znajduje się na dużej działce położonej przy skrzyżowaniu dróg z Wartkowic i Poddębic do Łęczycy. W skład zespołu wchodzi rozległy park o regularnej kompozycji i dwie murowane oficyny. Pałac usytuowany jest w  głębi działki, przed nim znajduje się dziedziniec z podjazdem prowadzącym od głównej drogi wjazdowej. Po obu stronach drogi znajdują się oficyny. Od zachodu i północy rozpościera się park a w nim położony na osi głównej założenia staw. Budynek pałacowy usytuowany jest na planie prostokąta, od zachodu przylega do tej bryły półkolisty ryzalit. Wzniesiony z cegły na wysokość dwóch kondygnacji, przykryty czterospadowym dachem. Więźba dachowa drewniana. Elewacja wschodnia pełni rolę fasady. Jej dominującym elementem jest płytki ryzalit w  środkowej części, a przed nim masywny joński portyk w wielkim porządku zwieńczony trójkątnym szczytem. Na fryzie umieszczony łaciński napis Superanda omnis fortuna ferenda est. Boniowanie zastosowano w partii parteru. Otwory okienne w otaczają profilowane obramienia. Elewację tę wieńczy gzyms kroksztynowy. Na osi elewacji zachodniej znajduje się półkolisty, znacznie wysunięty ryzalit. Wnętrze budynku jest dwutraktowe, z owalnymi salonami na obu kondygnacjach. Najcenniejszymi elementami wyposażenia wnętrz są temperowe malowidła umieszczone na klatce schodowej, w  salonach i pokojach. Ich antyczna tematyka podkreśla klasycystyczny charakter całego budynku. Malowidła datuje się na l. 1809-12. Poza wystrojem malarskim uwagę przykuwają także drewniane podłogi wykonane z  ciętych poprzecznie bali dębowych oraz zachowane cztery piece.

Pałac jest dostępny dla zwiedzających w godzinach pracy Urzędu Gminy.

Oprac. Anna Michalska, OT NID w Łodzi, 03.09.2014 r.