Most zwodzony, obrotowy, Stary Dworek

Most zwodzony, obrotowy

Stary Dworek

photo

Jeden z nielicznie zachowanych mostów obrotowych na terenie Polski, należący do Międzyrzeckiego Rejonu Umocnionego.

Historia

Most w Starym Dworku o nazwie D 812, to jeden z dwóch mostów obrotowych w obrębie Międzyrzeckiego Rejonu Umocnionego. Ten rozbudowany system niemieckich fortyfikacji został stworzony w latach 1934-1944. Most jako jedyny w zespole MRU nie posiada przeszkód przeciwpancernych i schronów bojowych.

Opis

Znajduje się nad rzeką Obrą, na drodze pomiędzy Starym Dworkiem a osadą Górka. Jest to most jednoprzęsłowy, wykonany w konstrukcji mieszanej, zwodzony, z przęsłem obrotowym. Został posadowiony na dwóch przyczółkach brzegowych z rozbudowanymi ławami podłożyskowymi. W przyczółku po zachodnim brzegu znajduje się komora mechanizmu zwodzenia. Przęsło zostało wykonane w konstrukcji stalowej, o drewnianej jezdni, ułożonej na stalowych belkach. Przyczółki żelbetowe, o surowych, betonowych elewacjach, wzmocnione ścianką Larsena. Przęsło wyposażono w stalowe bariery o prostej formie. Zwodzenie mostu odbywało się za pomocą mechanizmu poruszanego ręcznie. Przęsło przesuwano o 90o, a w położeniu otwartym układano wzdłuż zachodniego brzegu rzeki. Długoś mostu to ok. 52 m, długość przęsła to ok. 23 m. Obecnie mechanizm zwodzenia jest trwale unieruchomiony.

Obiekt jest dostępny.

Oprac. Marta Kłaczkowska, OT NID w Zielonej Górze, 16-05-2017 r.