Dawny ratusz, ob. Muzeum Wsi Mazowieckiej, Sierpc

Dawny ratusz, ob. Muzeum Wsi Mazowieckiej

Sierpc

photo

Ratusz stanowi przykład klasycystycznej architektury użyteczności publicznej z 1. poł. XIX w. na Mazowszu.

Historia

Budynek rady miasta w Sierpcu istniał już prawdopodobnie w średniowieczu. Nie dysponujemy jednak żadnymi informacjami o tym, jak wyglądał. W XVI w. zbudowano kolejny ratusz. Przetrwał on do połowy XVII wieku. Dopiero sto lat później, w związku z regulacją miast Królestwa Polskiego, podjęto decyzję o budowie obecnego budynku.

Klasycystyczny ratusz został wybudowany w latach 1837-1841. W 1844 r. wzniesiono wieżyczkę z zegarem i latarnią. W budynku znajdował się posterunek policji, kasa miejska oraz gabinet burmistrza z jego mieszkaniem, w piwnicach zaś tymczasowy areszt.

Ratusz był siedzibą władz miejskich przez ponad sto lat (od 1841 do 1978, z przerwą 1942-45). W 1978 roku wybudowano nowy budynek przy ul. Piastowskiej z przeznaczeniem na Urząd Miejski. Rok później, stary magistrat przekazano Muzeum Wsi Mazowieckiej. Wnętrze przystosowano na sale ekspozycyjne, magazyny, biura i bibliotekę muzealną.

Opis

Ratusz położony jest w centrum miasta, po południowo-zachodniej stronie pl. Kardynała Wyszyńskiego, dawnego rynku miejskiego.

Budynek jest murowany z cegły, piętrowy, wzniesiony na planie prostokąta, na kolebkowo sklepionych piwnicach. Fasada pięcioosiowa dekorowana jest boniowaniem i gzymsami międzykondygnacyjnym i wieńczącym. Wejście umieszczone jest na głównej osi, nad nim znajduje się balkon z żeliwną balustradą. Obiekt kryty jest dachem dwuspadowym. Powyżej wznosi się drewniana czworoboczna wieża zegarowa obita blachą cynkową, przed nią niski szczyt z dekorowanym herbem miasta. Całość zwieńczona jest ażurową latarnią.

Po przekazaniu budynku Muzeum Wsi Mazowieckiej, jego wnętrze przystosowano na sale ekspozycyjne, magazyny, biura i bibliotekę muzealną. Do lat 90. XX w. na wieży znajdował się dzwon, obecnie zainstalowano mechanizm elektroniczny.

Obiekt ogólnodostępny z zewnątrz, wewnątrz w godzinach pracy muzeum.

oprac. Bartłomiej Modrzewski, NID OTW, 04-12-2015 r.