kościół ewangelicki, ob. rzymskokatolicki pomocniczy pw. Matki Boskiej Nieustającej Pomocy - Zabytek.pl

kościół ewangelicki, ob. rzymskokatolicki pomocniczy pw. Matki Boskiej Nieustającej Pomocy

kościół XVIII w. Siedlęcin

Siedlęcin, Kościelna 3

woj. dolnośląskie, pow. jeleniogórski, gm. Jeżów Sudecki

Późnobarokowy kościół, wzniesiony w 4 ćw.XVIII w., reprezentujący dobrą klasę atystyczną.

Historia

Wzniesiony w latach 1780-82, według projektu budowniczego Christiana Isemera w miejscu starszego, drewnianego, z 1742 r. Wykonanie: mistrz murarski Demus z Cieplic i cieśla Scholz z Jeleniej Góry. Remontowany w 1842, 1945 i 1965 r. Obecnie katolikcki.

Opis

Kościół usytuowany na wyniesieniu w środkowej części wsi, górujący nad jej zabudową. Utrzymany w stylu późnobarokowym, jednonawowy, murowany z kamienia i cegły, oparty na planie prostokąta o dłuższej osi na linii południowy zachód-północny wschód. Bryła zwarta, o zaokrąglonych narożach, osadzona na cokole. Zwieńczona mansardowym dachem, krytym dachówką ceramiczną, z sygnaturką na kalenicy opierzoną miedzianą blachą i zwieńczoną cebulastym hełmem z latarnią. Elewacje tynkowane, siedmio- i trójosiowe, rytmizowane pilastrami dźwigającymi wyładowany gzyms koronujący. Cokół licowany piaskowcem. W środkowych osiach wszystkich czterech elewacji półkoliście zamknięte portale z kluczami, w których polu dekoracja typu rocaille. Okna wysokie, również półkoliście zamknięte, w kamiennych opaskach z kluczem i profilowanymi podokiennikami. Stolarka o drobnych podziałach kwaterowych i promienistych. Wnętrze nakryte pozornym sklepieniem kolebkowym drewnianej konstrukcji, z trzema kondygnacjami wspartych na kolumnach, drewnianych empor. Wyposażenie późnobarokowe: ołtarz, ambona i organy, autorstwa czynnego m.in. w Krzeszowie rzeźbiarza Josepha Antona Lachela oraz cieśli Kadego z Jeleniej Góry. Obraz ołtarzowy przeniesiony z kościoła parafialnego.

Kościół dostępny, wnętrze otwarte w godzinach mszy. Informacja w parafii.

Oprac. Piotr Roczek, 28.05.2015 r.