kościół ewangelicki, ob. rzymskokatolicki parafialny pw. Matki Boskiej Różańcowej - Zabytek.pl

kościół ewangelicki, ob. rzymskokatolicki parafialny pw. Matki Boskiej Różańcowej

kościół 1870 - 1872 Rogoźnica

Rogoźnica, Świdnicka 6

woj. dolnośląskie, pow. świdnicki, gm. Strzegom - obszar wiejski

Kościół i mauzoleum fundowane przez rodzinę von Richthofen.

Opis

Neogotycki kościół wzniesiony w latach 1870-1872, na miejscu wcześniejszego domu modlitwy, wg projektu architekta Karla Schmidta, z fundacji Bolka von Richthofena. Murowany z granitu, z ceglanymi portalami, opaskami okiennymi i gzymsami. Jednonawowy z transeptem, prostokątnym prezbiterium od wsch. i kwadratową wieżą od zach., zwieńczoną iglicą i trójkątnymi szczytami z tarczami zegarowymi. Wnętrze nakryte sklepieniami krzyżowo-żebrowymi. Wyposażenie kościoła neogotyckie. Z kościoła w kierunku wsch. prowadzi architektonicznie opracowane dojście do niezachowanego pałacu.

W pobliżu kościoła znajduje się murowane z cegły klasycystyczne mauzoleum rodziny von Richthofen, z lat 60. XIX w., wzniesione również z fundacji Bolka von Richthofena, przy wcześniejszym domu modlitwy. Obecnie spojone jest z bryłą kościoła murem z bramą z czasów budowy obecnej świątyni. Mauzoleum na planie prostokąta, w części centralnej wyniesione, z symetrycznie komponowanymi elewacjami.

Kościół zazwyczaj zamknięty, możliwość zwiedzenia bezpośrednio po mszy. Mauzoleum dostępne tylko z zewnątrz.

Oprac. Krzysztof Czartoryski, OT NID we Wrocławiu, 27.10.2014 r.