kościół filialny pw. Niepokalanego Poczęcia Najświętszej Marii Panny - Zabytek.pl

kościół filialny pw. Niepokalanego Poczęcia Najświętszej Marii Panny

kościół XV w. Raszów

Raszów

woj. dolnośląskie, pow. kamiennogórski, gm. Kamienna Góra

Gotycki kościół z mauzoleum rycerskiego rodu von Schafgotsch, będącym jednym z najcenniejszych na Śląsku zespołów renesansowych nagrobków.

Opis

Raszów jest położony w Górach Kamiennych w Sudetach Środkowych, 6 km na pn.-zach. od Kamiennej Góry. Kościół znajduje się w pn., górnej części wsi.

Obecny kościół wzniesiono w 2. poł. XV w. W  1527 r. (lub 1575 r.) dobudowano od pd. kaplicę grobową Hansa i Salome von Schaffgotsch. Podczas przebudowy w XVIII i XIX w. nadbudowano wieżę.

Kościół jednonawowy, czteroprzęsłowy, bez wyodrębnionego prezbiterium. Od zach. dostawiona wieża na planie kwadratu, z oszalowaną najwyższą kondygnacją nakrytą ostrosłupem. Mauzoleum, niczym jedno ramię transeptu, dostawione jest od pd. Kaplica grobowa otwarta do nawy dwiema arkadami. W nawie empory pozbawione dekoracji.

Na wyposażenie kościoła składają się: ołtarz główny – gotycki pentaptyk św. Anny Samotrzeciej z ok. 1510 r., powstały w kręgu malarza i rzeźbiarza Jakoba Beinharta; ambona z 1. ćw. XVII w., o podporze w kształcie palmy; chrzcielnica z 1613 r., której metalowa czasza z malowanym herbami fundatorów, ustawiona jest na trójnogu.

O wyjątkowości kościoła przeświadcza zespół kamiennych renesansowych nagrobków w kaplicy. Składają się na niego dwie wysokie tumby grobowe rodziny von Schaffgotsch z leżącymi postaciami zmarłych:

1. Hansa I (†1565) i jego żony Salome z domu Nimptsch (†1567), postaci ze stopami wspartymi na lwach. Na bokach tumby płaskorzeźby: Stworzenie Ewy, Bóg zakazujący Adamowi i Ewie owocu z Drzewa Wiadomości, Grzech Pierworodny, Wygnanie z Raju.

2. Hansa II (†1572) i Margareth z domu von Hochberg (†1574).

Na wewnętrznej ścianie kaplicy 6 renesansowych płyt nagrobnych, w tym jedna rodu von Tschernin i 11 epitafiów von Schaffgotschów z lat 1590-1621. Kościół otoczony jest kamiennym murem dawnego cmentarza, obecnie nieużytkowanego. Po jego wewnętrznej stronie zorganizowano lapidarium z dawnych nagrobków.

Kościół zamknięty.

Oprac. Krzysztof Czartoryski, OT NID we Wrocławiu, 22.03.2016 r.