dzwonnica - Zabytek.pl

Ostrożany

woj. podlaskie, pow. siemiatycki, gm. Drohiczyn - obszar wiejski

Przykład dzwonnicy o prostej bryle i skromnym detalu architektonicznym.Stanowi ona istotny element zespołu drewnianego barokowego kościoła pw. Narodzenia NMP.

Historia

Pierwszy drewniany kościół w Ostrożanach pw. Narodzenia NMP, św. Apostołów Piotra i Pawła i św. Marcina ufundowali właściciele wsi - bracia Bartłomiej i Dadźbóg Ostrożańscy w 1450 roku. W następnym roku Andrzej z Płońska, bp łucki erygował przy kościele parafię, która jednak usamodzielniła się od parafii Perlejewo dopiero w 1475 roku. Pierwsze dzwonnice zbudowane były z drewna. Obecna została wzniesiona w 1810 r. staraniem ówczesnego proboszcza ks. Marcina Szymborskiego. W 1995 r. dzwonnicę poddano remontowi, w czasie którego zamurowano pierwotny otwór wejściowy w ścianie pn. i wykuto nowy od strony wsch. Ostatni remont miał miejsce w 2012 r., wówczas też wzniesiono przed ścianą pn. drewnianą konstrukcję ołtarza polowego.

Opis

Dzwonnica usytuowana jest na cmentarzu przykościelnym położonym na wsch. krańcu wsi, przy skrzyżowaniu dróg Drohiczyn - Grodzisk i Perlejewo - Siemiatycze. Usytuowana jest przy pd. pierzei muru otaczającego cmentarz, na zach. od kościoła parafialnego. Klasycystyczna.

Dwukondygnacyjna, założona na rzucie kwadratu, o prostopadłościennej bryle nakrytej trójspadowym dachem. Murowana z cegły, tynkowana, kryta blachą. Elewacje podzielone uskokowym gzymsem kordonowym, zwieńczone profilowanym gzymsem koronującym. Prostokątny otwór wejściowy w ścianie wsch. W drugiej kondygnacji każdej ze ścian zamknięte łukami pełnymi otwory głosowe, analogiczny otwór, osłonięty żaluzjami, w szczycie zach. Wnętrze jednoprzestrzenne; wiązanie dachowe otwarte.

Obiekt dostępny dla zwiedzających z zewnątrz.

Oprac. Aneta Kułak, OT NID w Białymstoku, 30-11-2015 r.