brama - Zabytek.pl

brama

mała architektura XV w. Niegosławice

Niegosławice

woj. lubuskie, pow. żagański, gm. Niegosławice

Kościół pw.św.Anny w Niegosławicach to cenny przykład średniowiecznego kościoła kamiennego w typie wiejskim o romańskiej metryce.

Teren kościoła jest otoczony murem z gotycką bramą.

Historia

Kościół został wzniesiony w 2. poł. XIII wieku. Na pocz. XVI stulecia został przebudowany - nawę przedłużono w kierunku zachodnim, w miejscu sklepienia kolebkowego wprowadzono sieciowe, obniżono i przekształcono okna. Następnie, sto lat później, dostawiono wieżę oraz zakrystię. W 1750 roku dobudowano kaplicę. W ciągu XVIII i XIX w. świątynia była wielokrotnie remontowana. Ostatnie większe prace remontowe przeprowadzono w latach 90. XX wieku. W XV stuleciu ogrodzenie w formie płotu zastąpiono murem z budynkiem bramnym. Od początku reformacji do 1668 r. kościół pozostawał w rękach protestantów.

Opis

Kościół pw. św. Anny znajduje się w południowo-zachodniej części wsi, w pobliżu skrzyżowania z drogą na Mycielin. Teren wokół kościoła otoczony jest kamiennym murem z prostokątną, parterową bramą gotycką, zamkniętą dachem czterospadowym. Kościół jest orientowany. Nosi znamiona stylu gotyckiego. Jest to obiekt murowany głównie z kamienia polnego, jednonawowy, z prostokątnym prezbiterium, z zakrystią, kaplicą oraz wieżą od północy. Poszczególne części przekryte są dachami dwuspadowymi, trzykondygnacyjną wieżę zamyka dach czterospadowy z tamburem i ostrosłupową iglicą. Pokrycie dachów stanowi dachówka ceramiczna. Otynkowane elewacje przeprute są półkoliście zamkniętymi oknami. Na ścianie zakrystii zachowało się pojedyncze ostrołukowe okno. W przyziemiu wieży znajduje się ostrołukowe wejście główne. Wnętrze nawy i kaplicy nakryte współczesnym stropem deskowym, prezbiterium sklepieniem sieciowym z kon. XVI w., a zakrystia sklepieniem krzyżowym. W prezbiterium na ścianie wschodniej zachował się fragment polichromii z ok. 1300 roku. Do historycznego wyposażenia należą późnobarokowe ołtarze i ambona, w zachodniej części nawy mieści się empora organowa na drewnianych słupach.

Obiekt dostępny dla zwiedzających. Możliwość zwiedzania po wcześniejszym uzgodnieniu telefonicznym.

Oprac. Marta Kłaczkowska, OT NID w Zielonej Górze, 16.06.2015 r.