kościół ewangelicki, ob. rzymskokatolicki pw. Wniebowzięcia Najświętszej Marii Panny - Zabytek.pl

kościół ewangelicki, ob. rzymskokatolicki pw. Wniebowzięcia Najświętszej Marii Panny

kościół XIX w. Niedźwiedź

Niedźwiedź

woj. lubuskie, pow. świebodziński, gm. Łagów

Kościół pw.Wniebowzięcia NMP w Niedźwiedziu to przykład sakralnej architektury szkieletowej wyróżniający się nietypową, rozczłonkowaną bryłą.

Historia

Kościół w Niedźwiedziu istniał już w średniowieczu, odnotowany na pocz. XVI w. jako parafialny. Po reformacji został przejęty przez protestantów, ale w 1654 r. świątynię przywrócono katolikom na mocy zarządzenia cesarskiego. Ponieważ we wsi przeważali protestanci, którzy uczęszczali na nabożeństwa w miejscowości Stok, kościół popadł w ruinę i ostatecznie w XVIII w. został rozebrany. Po 1740 r. wieś Niedźwiedź przynależała do parafii luterańskiej w Gryżynie. Protestancka świątynia została wzniesiona na pocz. XIX w. Jest to prawdopodobnie obecny kościół, rozbudowany i przekształcony w 1930 r. Dobudowano wówczas duży aneks, który zapewne był przeznaczony na szkołę, funkcjonującą we wsi już na pocz. XIX w. Od zakończenia II wojny światowej kościół jest użytkowany przez katolików - został poświęcony 15 sierpnia 1945 r. Wprowadzono deskowanie na zewnątrz i częściowo wewnątrz kościoła, a wnętrze kościoła przystosowano do liturgii katolickiej. W 1993 r. wykonano remont dachu.

Opis

Kościół pw. Wniebowzięcia NMP usytuowany jest na skraju wsi, na niewielkim wzniesieniu. Obiekt został wzniesiony w konstrukcji szkieletowej z wypełnieniem z cegły, na rzucie prostokąta, z wyodrębnionym czworobocznym prezbiterium od zachodu i przybudówką na rzucie kwadratu od północy o formie parterowego domu. Wejście do kościoła od wschodu poprzedzone jest podcieniem opartym na trzech słupach. Rozczłonkowana bryła nakryta jest dachami dwuspadowymi. Nad wschodnią częścią nawy w korpusie dachu osadzono czworoboczną wieżę, zwieńczoną baniastym hełmem. Elewacje są prawie w całości wtórnie oszalowane, z wyjątkiem trójkątnego szczytu nad wejściem głównym z wyeksponowaną konstrukcją szkieletową. Salowe wnętrze kościoła nakryto sklepieniem pozornym, zasłoniętym deskowaniem. Zachowały się dwa barokowe epitafia.

Dostęp do zabytku ograniczony. Możliwość zwiedzania po wcześniejszym uzgodnieniu telefonicznym.

Oprac. Marta Kłaczkowska, OT NID w Zielonej Górze, 21-03-2017 r.