dzwonnica - Zabytek.pl

Narew

woj. podlaskie, pow. hajnowski, gm. Narew

Dzwonnica narewska, jest jednym z nielicznych drewnianych obiektów tego typu pochodzących z XVIII w.

zachowanych na terenie woj. podlaskiego. Doskonale komponuje się z zabytkowym drewnianym kościołem, w stosunku do którego pełni funkcję pomocniczą. Posiada też wartość historyczną ze względu na budowniczego obiektu Adama Kłokockiego, biskupa brzeskiego i wileńskiego, początkowo proboszcza narewskiego.

Historia

Dzwonnica została wybudowana w latach 1773-1792, staraniem ówczesnego proboszcza narewskiego Adama Kłokockiego, który w latach 1795-1798 był biskupem łucko-brzeskim zaś w latach 1798-1808 biskupem wileńskim. W poł. XIX w. obiekt został oszalowany. Poważne remonty miały miejsce w latach 70. XX w. oraz w 2011 r. kiedy wymieniono pokrycie dachu.

Opis

Obiekt usytuowany jest w północno-wschodniej części wsi po zachodniej stronie drogi krajowej nr 685 przebiegającej przez Narew, po pn. stronie ul. Kościelnej, otoczony prostokątnym cmentarzem przykościelnym, ogrodzonym murem w części kamiennym, w części ceglanym, w południowo-zachodniej części cmentarza. Dzwonnica zbudowana na planie kwadratu, dwukondygnacjowa, z drugą kondygnacją węższą, nakryta dachem namiotowym. Kondygnacje wydzielone biegnącym dookoła daszkiem okapowym. Drewniana, konstrukcji słupowo ramowej, oszalowana pionowo z listwami nabitymi w miejscu zetknięcia się desek, pokryta gontem. W pierwszej kondygnacji wejście z drzwiami dwuskrzydłowymi spągowymi. W drugiej kondygnacji, w każdej ze ścian prostokątne otwory głosowe, wypełnione przesłonięciem z pionowo ułożonych listewek. Nad otworami opaski z desek, wycięte w falbankowy wykrój. Pod dachem i obdaszkiem - profilowany gzyms.

Obiekt dostępny dla zwiedzających z zewnątrz.

Oprac. Grzegorz Ryżewski, OT NID w Białymstoku, 20.10.2014 r.