kościół parafialny pw. św. Jana Chrzciciela - Zabytek.pl

kościół parafialny pw. św. Jana Chrzciciela

kościół 1739 - 1750 Murzynowo Kościelne

Murzynowo Kościelne

woj. wielkopolskie, pow. średzki, gm. Dominowo

Kościół par.pw.św.Jana Chrzciciela jest przykładem wielkopolskiej wiejskiej barokowej drewnianej architektury sakralnej wzniesionej z fundacji kolegiaty średzkiej.

Historia

Parafia w Murzynowie Kościelnym wzmiankowana została po raz pierwszy w 1398 roku. W roku 1537 król Zygmunt I przekazał kościół wraz z jego dobrami kolegiacie średzkiej, która w latach 1739-1742 wzniosła obecny drewniany kościół, na miejscu poprzedniego, również drewnianego, który spłonął wraz z całą wsią w 1739 r. Nawa kościoła w latach 1900-1903 została rozbudowana od zachodu o partię murowaną. W 1925 odnowiono wnętrza i wykonano polichromię według projektu Antoniego Procajłowicza. W ostatnich latach w kościele przeprowadzono szereg remontów, m. in. dachu kościoła, elewacji drewnianej części kościoła, jego podłogi oraz drzwi wejściowych.

Opis

Murzynowo Kościelne położone jest w odległości 11 km na pd. zach. od Wrześni. Kościół pw. św. Jana Chrzciciela usytuowany jest na wyniesieniu w centralnej części wsi - jej dawnym nawsiu.

Wzniesiony został jako budynek drewniany, konstrukcji zrębowej. Od zachodu nawa została rozbudowana o neogotycką część murowaną, natomiast od wsch. przylega do niej mniejsze, trójbocznie zamknięte prezbiterium z usytuowaną przy jego boku zakrystią z przedsionkiem. Trójkalenicowy dach z ośmioboczną wieżyczką na sygnaturkę zwieńczoną blaszanym, barokowym hełmem z latarnią pokryty jest dachówką Wnętrza kryje strop z kasetonami. Prezbiterium od nawy wydziela fazowana belka tęczowa, a zdobi polichromia z ornamentem roślinnym wykonana wg projektu Antoniego Procajłowicza. Na wyposażenie składają się m.in. późnobarokowe ołtarze boczne z k. XVIII w. oraz nowy ołtarz główny.

Na terenie przykościelnym wydzielonym współczesnym drewniano-betonowym ogrodzeniem położone są drewniana dzwonnica o otwartej konstrukcji słupowej z k. XVIII w. oraz kryta dachem czterospadowym murowana kapliczka

Kościół dostępny dla zwiedzających z zewnątrz. Msze Św. w niedziele: sobota godz. 17.00 (latem godz. 18.00), niedziela godz. 8.30, godz., godz. 10.00, 11.30; w dni powszednie: godz. 17.00 (latem godz. 18.00); w święta w dni pracy: godz. 10.00, godz. 17.00 (lub godz. 18.00).

Oprac. Tomasz Łuczak,14-11-2014 r.