kaplica cmentarna - Zabytek.pl

kaplica cmentarna

kaplica XIV w. Marciszów

Marciszów, Kościelna 8

woj. dolnośląskie, pow. kamiennogórski, gm. Marciszów

Gotycki kościół otoczony murem dawnego cmentarza.

Opis

Marciszów jest położony nad Bobrem, u podnóża Rudaw Janowickich, przy DK 5 prowadzącej do granicy z Czechami. Kościół znajduje się w zach. części wsi. Sąsiaduje z dawnym większym kościołem ewangelickim, który po 1945 r. został przejęty przez katolików, a dawną świątynię katolicką porzucono.

Kościół po raz pierwszy wzmiankowany w 1335 r. Obecny, gotycki, wzniesiony zapewne ok. 1378 r. (portal do zakrystii i detale kamieniarskie). Przebudowany w XVI w. i w 1856 r. (zwieńczenie wieży). Po  1945 r. opuszczony. Remontowany w 1959 r. i po 1990 r.

Kościół jednonawowy, z wydzielonym prostokątnym prezbiterium sklepionym krzyżowo-żebrowo. Od zachodu dostawiona wieża na planie kwadratu, z drewnianą nadbudową, zwieńczona wysokim, ostrosłupowym hełmem. Dach nad nawą i pezbiterium o takiej samej wysokości kalenicy. wszystkie dachy pobite blachą.

Na wyposażenie kościoła składają się: fragmentarycznie zachowany gotycki  ołtarz, kamienne sakramentarium z XVI w., barokowa polichromowana ambona z 2. poł. XVIII w.; polichromowany chór muzyczny z ok. 1850 r. Na elewacji pn. zespół kamiennych płyt nagrobnych rodu von Zedlitz z 2. poł. XVI w.

Kościół zamknięty.

Oprac. Krzysztof Czartoryski, OT NID we Wrocławiu, 14.03.2015 r.