kaplica - Zabytek.pl

kaplica

kaplica koniec XVII w. Maciejowiec

Maciejowiec

woj. dolnośląskie, pow. lwówecki, gm. Lubomierz - obszar wiejski

Barokowa kaplica dworska o zachowanym wystroju.

Historia

Budowla wzniesiona w 1692 r. z inicjatywy Filipa Antona von Hayna dla mieszkańców należących do niego dóbr, będących wyznania katolickiego i nieposiadających dotąd własnej świątyni. Konsekrowana w 1694 r. W XVIII uzupełniono wystrój, w XIX w. konserwowano polichromie.

Opis

Kaplica usytuowany peryferyjnie na wschód od miejscowości, na szczycie sięgającego 382 m n.p.m. wzniesienia Zamkowa Góra w paśmie Wzgórz Radomickich. Utrzymany w stylu barokowym. Wzniesiony na planie oktogonu, murowana z kamienia i cegły, orientowana, nakryta kopułą z latarnią. Elewacje tynkowane, pokryte pseudoboniowaniem. Wejście główne od zachodu, zamknięty pełnym łukiem i ujęty w skromny, profilowany portal z piaskowca z kluczem. Poprzedzone pojedynczym biegiem kamiennych schodów o dekoracyjnej, kutej balustradzie. Otwory okienne zamknięte półkoliście, oprawne w kamienne opaski. Wnętrze z pięcioma bocznymi wnękami wykonanymi w grubości muru oraz sklepionymi konchowo niszami rozdzielonymi za pomocą pilastrów, dźwigających wysokie belkowanie. Na kopule polichromia z przedstawieniem ośmiu scen Drogi Krzyżowej i sztukaterie o motywach roślinnych. Zachowany drewniany ołtarz główny z obrazem Wniebowzięcia NMP.

Obiekt dostępny z zewnątrz bez ograniczeń, użytkowany sporadycznie. Informacja w parafii w Wojciechowie.

Oprac. Piotr Roczek, 04.11.2014 r.