kościół parafialny pw. św. Jadwigi - Zabytek.pl

kościół parafialny pw. św. Jadwigi

kościół 1534 r. Lubstów

Lubstów, Jeziorna 1

woj. wielkopolskie, pow. koniński, gm. Sompolno - obszar wiejski

Kościół parafialny pw.św.Jadwigi w Lubstowie stanowi przykład wielkopolskiej renesansowej architektury sakralnej, wzniesionej z fundacji szlacheckiej właścicieli wsi i kolatorów parafii.

Historia

Pierwsza wzmianka o tej miejscowości znajduje się w dokumencie z 1393 r. Miejscowość ta była własnością szlachecką. W 1534 r. z fundacji Jana i Bartłomieja Lubstowskich na miejscu pierwotnego kościoła drewnianego została wzniesiona obecna murowana świątynia. W 1753 r. mistrz murarski Herman Cygler przebudował prezbiterium, natomiast w 1758 r. wzniósł obok kościoła murowaną dzwonnicę. W 1810 r. naprzeciwko bramy kościoła wzniesiono murowana plebanię. W czasie II wojny światowej Niemcy zrabowali z kościoła monstrancję, kielichy, puszki, obrazy Męki Chrystusa z XVII w., ornaty, dalmatyki, kapy, bibliotekę parafialną, dwie trumienki z relikwiami oraz obraz Matki Boskiej z XV wieku. Ponadto zniszczyli stojące we wsi figury św. Jana Nepomucena oraz Najświętszej Marii Panny. Kościół użytkowany był wówczas jako magazyn, w wyniku czego uszkodzeniu uległy tynki wewnętrzne oraz cześć wyposażenia kościoła. W 1948 r. wiejska figura NMP została odtworzona przez Wspólnotę Wendyjską. W 1971 r. pod nadzorem inż. Aleksandra Holasa przeprowadzono remont kościoła. W latach siedemdziesiątych XX w. świątynia ozdobiona została również nową polichromię wg projektu S. Demurata. Kolejny, generalny remont kościoła został przeprowadzony w latach 1992-1997. Wymieniono wówczas pokrycie dachu kościoła z dachówki na blachę miedzianą, a także podłogę — z drewnianej na marmurową. Pod nadzorem Wojciecha Fabiańskiego, konserwatora zabytków z Krakowa zostały wówczas również odrestaurowane i pozłocone ołtarze oraz odnowiono i przemalowano tynki. Ponadto kościół został wyposażony w nowe ławki.

Opis

Wieś Lubstów położona jest na pn. wsch. od Konina. Nad brzegiem Jez. Lubstowskiego usytuowane jest rozległe założenie pałacowo-parkowo-folwarczne. Na pn. od niego w centrum wsi znajduje się kościół parafialny pw. św. Jadwigi. Kościół w Lubstowie jest budynkiem orientowanym, murowanym z cegły i otynkowanym. Wzniesiony został w stylu wczesnorenesansowym. Jednonawowy, z oszkarpowanymi ścianami i wysokim, jednokalenicowym dachem, pierwotnie pokrytym dachówką, obecnie — blachą. Elewację zachodnią, w której umiejscowiony jest ostrołukowy portal, zdobi ozdobny szczyt o falistym wykroju z trzema wnękami arkadowymi.

Wnętrze nakryte jest płaskim sufitem. Chór muzyczny z organami przebudowanymi w 1918 r. wsparty jest na trzech arkadach. Do wyposażenia należą m.in. wolnostojący rokokowy ołtarz główny z 3. ćw. XVIII w., rokokowe ołtarze boczne i ambona, a także dębowe eklektyczne ławy kolatorskie ufundowane w XIX wieku. Ponadto na ścianach wewnętrznych świątyni wmurowano dwie płyty nagrobkowe z piaskowca, m. in. Jana Lubstowskiego z 1 poł. XVI wieku.

Cmentarz przykościelny otoczony jest murowanym i otynkowanym ogrodzeniem z cegły, którego dominującym elementem jest murowana cegły i otynkowana brama-dzwonnica. Wzniesiona została na planie kwadratu w formie wieży z dwoma ozdobnymi trójkątnie zwieńczonymi szczytami. Umiejscowiona w jej przyziemiu brama wejściowa nakryta jest sklepieniem żagielkowym. Stropy wyższych kondygnacji dzwonnicy, nakrytej dwuspadowym blaszanym dachem, wykonane są z drewna. Klasycystyczna murowana jednopiętrowa plebania, z wejściem ozdobionym kolumnami, nakryta jest dwuspadowym blaszanym dachem.

Kościół dostępny dla zwiedzających z zewnątrz.

oprac. Tomasz Łuczak, 16-11-2015 r.