kościół filialny pw. Matki Boskiej - Zabytek.pl

kościół filialny pw. Matki Boskiej

kościół XVI w. Lubomin

Lubomin

woj. dolnośląskie, pow. wałbrzyski, gm. Stare Bogaczowice

Kościół pw.Podwyższenia Krzyża Świętego stanowi cenny przykład śląskiej architektury sakralnej XVI wieku.

Historia

Kościół filialny w Lubominie (do 1945 r. – Liebersdorf) wzniesiony został ok. 1550 r., remontowany był w 1978 r. Z końca XVI w. pochodzi dekoracja sgraffitowa elewacji. Tryptyk Matki Boskiej z Dzieciątkiem z około 1430 r. pochodzący z kościoła w Lubominie przeniesiony został do kurii diecezjalnej w Legnicy.

Opis

Kościół założony jest na rzucie prostokąta. Budowla nakryta dachem dwuspadowym z drewnianą, wysoką, smukłą sygnaturką. Na elewacji południowej fragmentarycznie zachowana jest dekoracja  sgraffitowa z końca XVI w. Sceny figuralne: Ofiara Izaaka, Wywyższenie węża miedzianego oraz Chrystus w otoczeniu Apostołów ujete zostały w prostokątne ramy z dekoracją geometryczną (XX w.). Wnetrze koscioła salowe, z emporą organową od zachodu, nakryte drewnianym stropem. Najważniejsze elementy wyposażenia kościoła: ambona (1640 r., konserwowana w latach 1930-31) i kamienna chrzcielnica (ok. 1593).

Oprac. Bogna Oszczanowska, OT NID we Wrocławiu, 14.01.2016 r.