kościół parafialny pw. św. Marii Magdaleny, Łopatki

kościół parafialny pw. św. Marii Magdaleny

Łopatki

Przykład gotyckiej sztuki sakralnej, charakterystycznej dla regionu.

Historia

Kościół został wybudowany w stylu gotyckim w I ćw. XIV w. przez Krzyżaków. Zniszczony w czasie wojen szwedzkich, od połowy XVIII w. popadał w ruinę. Odbudowany w latach 1865-1867. Wówczas podwyższono ściany korpusu.

W trakcie II wojny światowej w kościele nie odbywały się nabożeństwa. Po 1939 r. budynek został zniszczony: dewastacji uległy dach i ściany wewnętrzne, skradziono dzwony, sprzęty, naczynia liturgiczne i dokumenty z archiwum parafialnego, uszkodzono tabernakulum i płytę ołtarza.

Ołtarz główny fundacji Józefa Petika znajduje się w kościele od lat 30. XX wieku. Zachowały się także inne elementy wyposażenia: ołtarz św. Andrzeja Boboli z połowy XVII w. (prawdopodobnie dawniej pełnił funkcję ołtarza głównego), krucyfiksy, obrazy przedstawiające Apostołów i naczynia liturgiczne z XIX w. oraz krucyfiks ołtarzowy z początku XX wieku. Późnobarokowy prospekt organowy pochodzi z połowy XVIII wieku. W 1909 r. dokonano przebudowy instrumentu.

Opis

Kościół orientowany, wybudowany z cegły w stylu gotyckim, wzniesiony na kamiennym cokole. Korpus jednonawowy, prostokątny z dostawioną od strony zachodniej czterokondygnacyjną wieżą na planie kwadratu. Od południa dobudowana kaplica (wcześniej pełniąca funkcję kruchty). Prezbiterium dwuprzęsłowe, zamknięte trójbocznie. Otwory okienne i drzwiowe zakończone ostrołukowo. Ściany i kondygnacje wieży rozczłonkowane wysokimi, ostrołukowymi blendami. W dolnej kondygnacji wieży widoczny profilowany portal. Korpus, prezbiterium, zakrystię i kruchtę nakryto osobnymi dwuspadowymi dachami, a wieżę dachem namiotowym.

Dostęp do zabytku ograniczony. Kościół dostępny z zewnątrz, wnętrze świątyni dostępne podczas nabożeństw.

Oprac. Klaudia Orłowska, OT NID w Toruniu, 28.11.2018 r.