Kościół św. Józefa filia parafii Wniebowzięcia Najświętszej Marii Panny, Łódź

Kościół św. Józefa filia parafii Wniebowzięcia Najświętszej Marii Panny

Łódź

photo

Kościół zachował zewnętrzne walory zabytkowe: materiał i zasadniczy kształt. We wnętrzach podziwiać można bogato zdobione neobarokowe ołtarze, polichromie ścienne oraz witraże. Na uwagę zasługuje także bogato zdobiony prospekt organowy z organami wykonanymi przez jedną z łódzkich firm w 1951 r.

Historia

Jest to jeden z najstarszych zabytków sakralnych na terenie Łodzi wzniesiony z fundacji biskupa Antoniego Ostrowskiego ordynariusza włocławskiego w latach 1765-1768 jako kościół Wniebowzięcia Najświętszej Marii Panny. W roku 1888 został rozebrany i przeniesiony na dawny, nie użytkowany cmentarz przy ul. Ogrodowej jako tymczasową kaplicę. Przenosiny odbyły się w oparciu o projekt warszawskiego architekta Konstantego Wojciechowskiego. 6 maja 1888 odprawiono na nowym miejscu pierwsze nabożeństwo, w tym samym miesiącu został poświęcony jako kościół filialny pod wezwaniem św. Józefa. Dnia 29 grudnia 1909 r. arcybiskup Wincenty Chościak-Popiel erygował parafię. Zasadniczo świątynia zachowała swój pierwotny kształt. Podczas przenosin rozszerzono korpus budynku, podzielono go na trzy nawy, zmieniono pokrycie dachu, ustawiono go na wysokiej podmurówce. Natomiast w latach 1911-1914 dokonano rozbudowy prezbiterium, dobudowano dużą zakrystię i boczne kaplice.

Opis

Kościół znajduje się w południowej części działki, po południowej stronie ulicy Ogrodowej. Z zewnątrz jest oszalowany, ściany wewnątrz świątyni zostały otynkowane i pokryte polichromiami. Budynek ma rzut wydłużonego prostokąta z kaplicami bocznymi od strony zachodniej i kwadratową zakrystią. Korpus, prezbiterium i zakrystia nakryte są stromym dachem dwuspadowym pokrytym dachówką. Kaplice boczne posiadają osobne zadaszenie kryte blachą.

Ołtarz główny poświęcony został patronowi kościoła. W części centralnej usytuowana jest nisza z rzeźbą przedstawiającą św. Józefa z Dzieciątkiem na ręku. W częściach bocznych umiejscowiono figury śś. Piotra i Pawła. Całość wieńczy okazała, złocona, promienista gloria z Okiem Opatrzności. Na jej tle ustawiono figury Trójcy Świętej. Na uwagę zasługuje ołtarz Matki Boskiej Bolesnej datowany na przełom XVII/XVIII w. We wnętrzach podziwiać można także witraże, liczne tablice pamiątkowe oraz polichromie.

Kościół wraz z dzwonnicą usytuowaną w południowo- wschodniej części działki znajdują się w parkowym otoczeniu w oddaleniu od ulicy.

Kościół jest dostępny dla zwiedzających po uprzednim ustaleniu terminu w kancelarii parafialnej.

Oprac. Patrycja Podgarbi, OT NID w Łodzi, 27-10-2014 r.